Zašto je mural u Maleziji naljutio političare?

Strit-art umetnik iz Litvanije Ernest Zakarevič izazvao je pravi skandal u Maleziji svojim muralom na jednom zidu u gradu Johor Baru, poznatom po zabavnom parku Legoland i visokoj stopi kriminala.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 14.11.2013.

09:55

Default images

Zakarevič, koga su mediji proglasili "novim Benksijem", svojim radovima unapređuje svest ljudi i ukazuje na probleme, a maštovitim delima najviše ukrašava ulice Singapura, Japana i Malezije.

Međutim, političari u Johor Baru optužili su Zakareviča za vandalizam i smatraju da je svojim muralom naneo štetu ugledu grada. On je na zidu naslikao lego figure - ženu koja šeta ulicom i lopova koji je iza ugla dočekuje kako bi joj oteo torbicu. Umetnik je time želeo da prikaže stvarnu sliku grada koji je poznat po kriminalu i zabavnom parku Legoland, ali to se tamošnjim vlastima nije svidelo pa su naredili da se mural oboji.

Dok se čekalo da mural bude obojen, drugi umetnik je naslikao policajca kako trči za lopovom.

"Reč je o vandalizmu. Ovakva slika nije dobra za našu zemlju, investicije i turizam", rekao je Aziz Itnin, jedan od gradskih čelnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: