Širom Zapada niču "crkve za ateiste"

Izgledalo je kao obično nedeljno jutro u bilo kom velikom hramu. Nekoliko stotina ljudi, uključujući i porodice sa malom decom okupljaju se na sat vremena kako bi meditirali u tišini, razgovarali o bitnim stvarima ili slušali muziku.

Život

Izvor: cbsnews.com

Sreda, 13.11.2013.

09:33

Default images

Jedino što je nedostajalo bio je Bog. Gotovo 40 registrovanih okupljanja pod nazivom “ateističke mega crkve” zabeleženo je u Australiji i Americi, nakon što su uspešno održana i širom Velike Britanije.

Ovaj pokret nastao je na društvenim medijima i to zahvaljujući dvojici čuvenih britanskih komičara – Sanderson Džouns i Pipa Evans.

Oni su trenutno na turneji “40 dana, 40 noći” koja vodi širom SAD i Australije i za cilj ima prikupljanje sredstava za još takvih okupljanja. Oni se nadaju da će prikupiti više od 800.000 dolara, kako bi pomogli ateistima da otvore svoja okupljališta.

Do sada su dobili oko 50.000 dolara. Oni se ne bore protiv vernika, ali žele da pronađu novi način da se sreću sa istomišljenicima i učine svoje prisustvo primetnijim u zemlji u kojoj dominira religija. Džons je na ideju došao nakon što je napustio Božićni koncert pre šest godina.

“Nešto u vezi toga mi se sviđalo, ali sam žalio zbog toga što je osnova svega nešto u šta ne verujem”, kaže on. “Ako pomislite na crkvu, u njoj gotovo da nema ničeg lošeg – ljudi pevaju fantastične pesme, razgovaraju o zanimljivim stvarima, uče kako da postanu bolji i pomognu drugim ljudima”.

Pokret je prosto procvetao u Americi, a nove studije pokazuju da se sve veći broj Amerikanaca udaljava od bilo kog religijskog opredeljenja. Nedeljna okupljanja čiji je moto “Živi bolje, više pomaži, lutaj više”, namenjena su ljudima kojima se dopada ideja zajednice kakva postoji u crkvama, ali ne veruju u Boga.

Ipak, ne smatraju svi ateisti ova okupljanja dobrom idejom.

“Ideja da gradite celu organizaciju na osnovu toga u šta ne verujete meni je potpuno nelogična”, kaže Majkl Lučano, ateista koji je odrastao kao katolik. “Nešto nije u redu sa svim tim religioznim jezikom, slikama i ritualima u službi ateizma”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: