Let iznad površine Marsa koji se ne zaboravlja (VIDEO)

Evropska svemirska letelica "Mars ekspres" kruži oko Crvene planete više od jedne decenije i beleži neverovatno detaljne snimke.

Život

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2013.

10:35

Default images

Sada, 12.500 marsovskih orbita kasnije, ova misija mapirala je gotovo celu planetu i stvorila detaljan topografski model. U tu čast, Nemački svemirski centar (DLR) objavio je neverovatan video snimak, koji nam pokazuje Mars iz perspektive svemirske letelice.

Kao još jedan dodatak imamo priliku da čujemo i muziku koju je napravio Štefan Elgner, jedan od članova misije zadužen za kartografiju.

"Mars ekspres" je lansiran u junu 2003. godine, a njegova misija trebalo je da traje dve godine (zemaljske) ili jednu marsovsku. Pošto je ova granica pređena davno, marsovski satelit je nastavio sa radom i očekuje se da će bez problema da funkcioniše do kraja 2014.

Izvor: Mashable

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: