U Australiji otkriven „izgubljeni svet“

Ekspedicija koja je sprovedena u zabačenom delu Australije otkrila je tri nove vrste kičmenjaka koje su bile izolovane milionima godina, a naučnici su ovaj region prozvali „izgubljenim svetom“.

Život

Izvor: Phys.org

Ponedeljak, 28.10.2013.

16:40

Default images

Konrad Hoskin sa Univerziteta Džejms Kuks i tim magazina „Nešenel džiografik“ uz pomoć helikoptera spušteni su na planinski venac Kejp Melvil početkom ove godine i nakon spuštanja su bili iznenađeni onim šta su tamo pronašli.

Tim je otkrio gekoa bizarnog izgleda, guštera zlatne boje i neobičnu žabu – tri vrste koje nikada do sada nisu bile viđene.

„Vrh Kejp Melvila je izgubljeni svet. Pronalaženje ovih novih vrsta može se nazvati otkrićem koje se dešava samo jednom u životu. I dalje sam zapanjen onim šta smo otkrili. Otkriće tri nove vrste kičmenjaka je samo po sebi neverovatno, ali njihovo pronalaženje u zemlji za koju mislimo da smo je skoro celu istražili je prosto fascinantno“, izjavio je Hoskin.

Sudeći po ekipi magazina „Nešenel džiografik“, oni planiraju da se vrate na Kejp Melvil u narednih par meseci kako bi krenuli u potragu za još nekim novim vrstama koje tamo žive, uključujući puževe, zmije, paukove i možda čak male sisare.

„Sve životinje koje smo otkrili su neverovatne samo zbog toga što su bile sposobne da izdrže milione godina na istoj lokaciji bez izumiranja“, zaključuje Hoskin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: