Makedonska crkva zabranila Fejsbuk sveštenicima

Makedonska pravoslavna crkva zabranila je sveštenstvu i monaštvu da koristi Fejsbuk, inače će snositi (nenavedene) sankcije.

Život

Izvor: B92

Subota, 26.10.2013.

09:24

Default images

Ovo je u petak novinarima saopštio crkveni portparol, episkop Timotej, izveštava AFP. Episkop nije naveo razlog ove zabrane, ali iz crkvenh izvora se saznaje da će "mere" biti preduzimane "naročito protiv onih koji na Fejsbuku iznose lične stavove".

Prema pisanju makedonskih medija, predlagač zabrane je jedan od starijih episkopa, Petar, koji je rekao da će njome "vernici biti zaštićeni od obmanjivača i manipulanata".

Zabrana kao da ukazuje na razlike između starijih sveštenika i onih mlađe generacije, koji društvene mreže koriste da privuku mlade crkvi, nudeći im versku obuku i savete.

Neki od njih su, međutim, na Fejsbuku iznosili i svoje viđenje političke situacije i kritikovali vlast. Makedonska pravoslavna crkva se odvojila od Srpske 1967. godine. Ostale pravoslavne crkve u svetu je nisu do danas priznale.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: