Saudijski sveštenik: Žene koje voze oštećuju jajnike

Jedan od vodećih saudijskih konzervativnih sveštenika izjavio je da ženama koje voze preti rizik od oštećenja jajnika i rađanja dece sa zdravstvenim problemima, prkoseći aktivistima koji traže ukidanje zabrane upravljanja vozilima za žene.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2013.

12:44

Default images

Kao jedan od 21 člana Visokog saveta učenjaka, šeik Saleh Lohaidan može da piše fatve, savetuje vladu i ima veliki broj sledbenika među uticajnim konzervativcima.

Njegovi komentari su ranije pokretali debate u saudijskom društvu i on je bio glasni protivnik opreznih reformi kojima kralj Abdulah želi da poveća slobode za žene, navodi Rojters.

On je rekao da žene koje traže ukidanje zabrane vožnje treba da stave "razum ispred srca, emocija i strasti".

"Ako žena vozi automobil -i to ne iz čiste neophodnosti, to bi moglo imati negativne psihološke posledice jer funkcionalna i psihološka medicinska istraživanja pokazuju da to automatski utiče na jajnike i podiže abdomen na gore. Zato smo otkrili da oni koji redovno voze imaju decu sa različitim zdravstvenim problemima", kazao je on.

Ne postoji nijedan konkretan zakon o zabrani vožnje za žene, ali samo muškarcima se izdaju vozačke dozvole.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: