Zaslužio Nobela, a živi u siromaštvu

Mehaničar iz Brazila izmislio je način da osvetli svoju kuću tokom dana bez oslanjanja na struju. Alfredo Moser koristi plastične boce napunjene vodom sa malo izbeljivača kako bi osvetlio mračne sobe od 2002. godine a njegova ideja je sada počela da se širi.

Život

Izvor: Daily Mail

Četvrtak, 15.08.2013.

16:00

Default images

Procenjuje se da će Moserov sistem, koji koristi prelamanje sunčeve svetlosti, biti instaliran u preko milion domova do kraja 2013. godine.

Tajna tečnosti koja ispunjava plastične boce koje obično bacamo leži u dva čepa izbeljivača dodata u vodu. Ovo sprečava da voda pozeleni kada se izloži svetlosti.

Moser buši rupu u krovu i onda montira flašu koju potom izolira.

U zavisnosti od jačine sunca, svetlo koje ispunjava prostoriju jednako je sijalici snage između 40 i 60 vati.

Mehaničar je do ove ideje, nazvane „Moserova svetlost“ došao tokom jednog od mnogih nestanaka struje u Brazilu.

Početna ideja potekla je od njegovog šefa koji je predložio da iskoristi flaše sa vodom kao sočivo kako bi usmerio sunčeve zrake na suvu travu i tako zapalio gume u slučaju nestanka struje. Moser je potom ovu ideju pretvorio u svoj koncept.

„Bog je dao Sunce svima i svetlo je namenjeno svakome. Ko god je želi, štedi novac. Ove „sijalice“ su potpuno besplatne“, izjavio je Moser za BBC.

On je od svog izuma uspeo da zaradi par dolara ugrađujući svoj izum u domove komšija, ali ga ovaj izum nije učinio ni približno imućnim.

Moserove lampe su navodno ugrađene u preko 140.000 domova na Filipinima gde više od polovine stanovništva živi u siromaštvu kao i u domove u 15 drugih zemalja kao što su Argentina, Indija i Fidži.

Moser nikada nije zamišljao da će njegov izum toliko uticati na živote ljudi i da se naježi svaki put kada pomisli na sve ljude koji koriste „Moserovo svetlo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: