Pčela-robot napokon u vazduhu

Ona bruji i zuji poput pčele, ali zapravo je maleni robot. Dvanaest godina je naučnicima bilo potrebno da razviju 'veštačku pčelu', koja je sada naučila i da leti, barem na trenutak.

Život

Izvor: Izvor: dw.de, Autorke: Hana Fuhs/Tihana Lohinski, Odg. urednica: Ivana Ivanoviæ

Nedelja, 04.08.2013.

18:42

Default images

Pčela-robot je sićušna, tek nešto veća od kovanice od jednog centa i teška 80 miligrama - baš kao i prava pčela, ona iz prirode, koja je uzor ovom robotu. Istraživači s američkog univerziteta Harvard skoro dvanaest godina su radili na ovom robotu, pre nego što je prvi put nakratko poleteo, piše Dojče vele.

"Morali smo sami da razvijemo sve komponente", objašnjava inženjer Robert J. Vud taj naporan "put u vazduh". Takve sićušne delove su izradili prvi put.

Tehnološki zahtevna kopija sve se više približava svom uzoru iz prirode: dva keramička krila izvrše 120 pokreta u sekundi - baš kao i ona pravih pčela. Samo što se pčela-robot sastoji od sitnih plastičnih zglobova i tela od ugljeničnih vlakana.

Robot-pčela još uvek nije savršena

Međutim, ovaj visokotehnološki projekat istraživača nije samo nekakva studija o izvodljivosti. Ta bi životinjica jednom trebalo da ima i praktičnu svrhu i da se koristi u vazduhu: na primer tokom potraga, spasilačkih akcija ili za oprašivanje u poljoprivredi.

Cilj istraživača je da za takve potrebe razviju veštački insekt koji može potpuno samostalno da leti. Od toga pčela-robot nije daleko: osam spoljnih kamera posmatraju malog robota u letu i svaki pokret šalju na računar koji na kraju preuzima upravljanje.

Do sada pčeli-robotu nije uspelo da se dugo zadrži u vazduhu: već nakon 15 minuta počinje da pada. Vud to objašnjava time da je zamor materijala velik, a takođe postoji i problem snabdevanja energijom. Iako se to na snimku jedva vidi, mini-pčela se još uvek energijom napaja putem tankog kabla. Relativno mala baterija s kojom bi pčela mogla da leti, još ne postoji. U iduće dve godine, naučnici žele da u nekoliko poteza reše najveće probleme mini-robota. Tada će pčela-robot, kako se nadaju, moći slobodno da leti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: