Kirobo, robot koji govori, krenuo u svemir

Kirobo, mali robot koji govori, krenuo je danas put svemira, postavši tako prvi humanoidni "robot-astronaut".

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 04.08.2013.

09:59

Default images

"Rusija je prva otišla u svemir, Amerikanci su bili prvi na Mesecu, a mi želimo da Japan prvi pošalje robota astronauta koji može da komunicira sa ljudima", rekao je Joričika Nišijima, Kirobova projekt-menadžerka.

Kirobovo ime potiče od kombinacije dve japanske reči koje znače "nada" i "robot".

Ovaj robot rezultat je saradnje marketinške agenciju "Dentsu", Istraživačkog centra za naprednu nauku i tehnologiju Univerziteta u Tokiju i kompanija "Robo Garage" i "Toyota Motor Corp".

Raketa, u kojoj se Kirobo nalazi, lansirana je iz Tanegašime, na jugozapadu Japana, i nalazi se na put za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Dizajneri Kiroba su naveli da će Kirobo "praviti društvo" astronautu Koići Vakati i da će komunicirati sa drugim robotom na Zemlji, prenela je agencija AP. Pre lansiranja, 34 centimetra "visok" Kirobo dao je izjavu za novinare. "Mali korak za mene, veliki skok za robote", kazao je Kirobo.

PROČITAJTE: Prvi razgovor čoveka i robota u svemiru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: