Vraća se serijal "Kosmos" na male ekrane (VIDEO)

Besmrtni Karl Sagan je pre 30 godina svetu poklonio "Kosmos" - najbolji dokumentarac o svemiru u istoriji televizije. Sada nastavak tog putovanja donosi njegov slavni kolega Nil de Gras Tajson.

Život

Izvor: B92

Sreda, 24.07.2013.

10:25

Default images

Davne 1980. godine Karl Sagan pokrenuo je serijal "Cosmos: A Personal Voyage" u 13 delova - serijal koji se i danas smatra za najbolji u istoriji dokumentaraca o svemiru.

Iduće godine, njegov kolega i "internet senzacija" Nil de Gras Tajson, donosi nam svojevrsni nastavak kultnog dela, "Cosmos: A Spacetime Odyssey" (Kosmos: Odiseja u prostoru i vremenu), koji će nekim novim otkrićima, obogatiti naše dosadašnje znanje o beskonačnim prostranstvima kosmosa.

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" je nastavak (za neke od epizoda "modernim TV rečnikom" pre bi moglo da se kaže da će biti "remake") koji će kroz 13 delova prikazati put od postanka našeg svemira, galaksije i planete, kao i života na Zemlji. Tokom sezone biće tu mesta i za neka revolucionarna i sveža naučna saznanja, za prekrasne prizore dalekih prostranstava i neistraženih planeta, ali i za uvek poželjan korak unazad i shvatanje važnosti onoga što imamo "kod kuće".

Možda najbolji opis novog serijala daje izvršni producent Set Mekferlejn, tvorac animiranog hita "Family Guy", ali i "Teda"), koji je rekao:

“Vreme za povratak "Kosmosa" nikada nije bilo pogodnije nego sada. Želim da ga učinimo toliko zabavnim i blještavim i uzbudljivim, da će ga gledati i oni koje nauka uopšte ne zanima - samo zato jer izgleda spektakularno.”

"Cosmos: A Spacetime Odyssey" nastaje u produkciji "Foksa" i "National Geographic"-a, trejler je predstavljen na Komik-Konu u San Dijegu, a premijera je predviđena za 2014. godinu. Tvorac originalnog "Kosmosa", dr. Karl Sagan umro je 1996. godine. Bio je američki astronom, astrobiolog i veoma uspešan popularizator nauke. Pionir je egzobiologije (nauke o vanzemaljskom životu) i mnogo je doprineo popularizaciji projekta SETI.

Sagan je takođe napisao i roman "Kontakt", po kojem je snimljen film 1997. godine sa Džodi Foster u glavnoj ulozi. U svojim radovima često je zagovarao naučnu metodu proučavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: