Amerika "bombardovala" Veliki koralni greben

Američki borbeni avioni bacili su bombe na Veliki koralni greben u Australiji nakon što je trening vežba pošla po zlu.

Život

Izvor: BBC/Guardian

Nedelja, 21.07.2013.

17:09

Default images

Dva aviona izbacila su bombe u vodu 50 metara dalje od korala kako bi minimalizovali moguću štetu na lokaciji koja se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Od ukupno 4 bombe, nijedna nije eksplodirala.

Piloti imali zadatak da bombe izbace iznad poligona za gađanje koji se nalazio na obližnjem ostrvu, ali je misija prekinuta.

Avioni su imali malo goriva i ne bi uspeli da slete da su nosili dodatni teret koji su predstavljale bombe od kojih je svaka težila 226 kilograma, stoji u saopštenju mornarice.

Australijska senatorka Larisa Voters opisala je bacanje bombi u tako osetljivoj zoni kao „skandalozno“.

„Da li su oni potpuno poludeli? Da li se ovako odnosimo prema svetskoj baštini? Dozvoljavamo da je strana sila bombarduje? Kako možemo da u isto vreme čuvamo nešto i da ga bombardujemo“, izjavila je ona.

Veliki koralni greben predstavlja najveću mrežu koralnih struktura, bogat je morskim životom i proteže se 2.600 kilometara uz obalu Australije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: