Astronaut se umalo udavio vodom u svemiru

Italijanski astronaut Luka Parmitano zamalo se udavio za vreme šetnje u svemiru pošto mu se kaciga napunila vodom, izvestili su danas mediji.

Život

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2013.

19:03

Default images

Parmitano (36) se dobro oseća posle jučerašnjeg incidenta u kojem mu se tokom rutinske provere kablova na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) u kacigu za nekoliko minuta izlilo između jednog i jednog i po litra vode iz neutvrđenih razloga.

NASA je potvrdila izveštaje o izlivanju vode i navela da život astronauta nije bio ugrožen, ali da je u toku istraga kako bi se utvrdilo odakle potiče misteriozna voda, za koju se pokazalo da nije pitka.

Zasad se pretpostavlja da možda potiče iz sistema za hlađenje, ugrađenog u kombinezon astronauta. Parmitano je, zajedno s još jednim astronautom, Amerikancem Kristoferom Kasidijem, bio na rutinskom zadatku kontrole kablova, koji je trebalo da traje šest sati, preneo je AP.

Parmitano je posle sat vremena u svemiru obavestio kontrolu da mu se kaciga puni tečnošću. Najpre je pomislio da je u pitanju znoj, ali tečnosti je bilo sve više i imala je, kako je rekao, čudan ukus.

Dobio je nalog da se vrati u Stanicu i Kasidi mu je pomogao u povratku, ali dok se Parmitano još nalazio u prostoru za dekompresiju, voda mu je prekrila oči, nos i usta i nije mogao da govori niti da čuje glas kontrolora.

Čim je kročio u Stanicu, kolege su mu pomogle da skine kacigu, iz koje se izlila voda. Parmitano, bivši probni pilot, prvi je italijanski "svemirski šetač".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: