Solarni avion završio svoj put

Eksperimentalni avion na solarni pogon "solar impuls" završio je svoj transkontinentalni let preko Sjedinjenih Američkih Država, sletevši u Njujorku, i pored oštećenja na jednom krilu.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2013.

14:00

Default images

Džinovski avion jednosed sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" malo pred ponoć, pre planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra s donje strane levog krila.

Švajcarskog pilota Andrea Borčberga sačekao je na aerodromu njegov zemljak i kolega pilot Bertrand Pikar, s kojim je zajedno realizovao ovaj uspešni let i njih dvojica su triumfalno pozirali novinarima prilikom fotografisanja.
Foto: Beta/AP
Dvojica pilota su se menjali dok su preko kontinenta leteli tankim avionom s dugim krilima. Avion "solar impuls" pokreću četiri električna motora s propelerima koji se napajaju strujom iz solarnih ćelija postavljenih duž 63 metra dugih krila aviona.

Avion je na poslednju etapu uzleteo pre zore s međunarodnog aerodroma u Vašingtonu. "Izuzetno sam radostan što sam ovde", rekao je Borčberg po sletanju. "Svaki moment je otkrivanje, jedno istraživanje. Nije reč samo o tehnologiji, to je i o tome šta sve to znači".
Foto: Beta/AP
Pikard je objasnio da je poslednja etapa trebala da bude najkraći i najlakši korak, ali je ispala najteža. On je rekao da imaju pomešana osećanja o kraju njihovog dugog puta. "Normalno je da se osećate malo tužno i nostalgično, ali s problemom na krilu mi osećamo olakšanje", rekao je Pikard.

Putovanje preko kontinenta počelo je 3. maja u blizini San Franciska u Kaliforniji. Avion je usput sletao u Feniksu (Arizona), Dalas/Fort Vort (Teksas), Sent Luis (Misuri), Sinsinati (Ohajo) i u glavnom gradu Vašingtonu.
Foto: Beta/AP
Borčberg je bio prisiljen da provede sate u vazduhu u subotu, kružeći iznad Atlantika ne tako daleko od "Velike jabuke" pre nego što mu je odobreno da preleti grad uveče, zbog velikog saobraćaja u vazduhu.

Američki let Solarnog impulsa je bio poslednji u seriji revolucionarnih dajinskih letova iznad različitih delova sveta, uključujući Evropu i Afriku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: