Tračansko blago pronađeno u Bugarskoj

Tračani su najmoćniji ljudi na svetu izuzev, naravno, Indusa, napisao je u petom veku pre nove ere grčki istoričar Herodot o grupi plemena koja su naseljavala velike delove Balkana i zapadne Anadolije, od Egejskog mora do Karpata i Kavkaza u periodu od 12. veka pre nove ere do 6. veka nove ere.

Život

Izvor: Tanjug

Subota, 29.06.2013.

11:57

Default images

I pored ovakve reputacije, o ovim narodu se malo zna. Preživelo je svega nekoliko primeraka njihovog pisma, a sve druge informacije koje danas imamo o njima stižu iz grčkih književnih izvora i grobnih humki koje su posle Hladnog rata istražene zahvaljujući tome što su Bugarska i Rumunija postale dostupne za obučene arheologe i modernu tehnologiju.

Kako piše list "Arheologija", krajem prošle godine, arheolog Dajana Gergova iz Nacionalnog instituta za arheologiju pri Bugarskoj akademiji nauka ušla je u grobnu odaju visoku 18 metara u nekropoli Sveštari nekih 400 kilometara od Sofije.

Tamo je pronašla drveni sanduk prepun zlatnih predmeta. Gergova veruje da je humka pripadala vladaru plemena Gete, jednog od najmoćnijih tračanskih plemena koji su živeli pre oko 2.400 godina, kada su bili na "apsolutnom vrhuncu - politički, kulturno i vojno".

Gergova kaže da predivno izrađeni zlatni predmeti uključujući nakit sa životinjskim motivima i na desetine ženskih figura i stotinu dugmića, pokazuju veličinu tračanske kulture.

Veština obrade pokazuje da su postojale veze plemena sa severa sa onima koji su živeli u zapadnim oblastima Crnog mora, odnosno da je postojao "kulturni krug" tračanskih zemalja.

Nalazište je takođe pružilo i nove informacije o religiji Tračana, uključujući njihovo verovanje u besmrtnu prirodu ljudske duše koje je možda uticalo na rane hrišćane, kaže Gergova.

"Ovo otkriće dalo nam je neverovatnu količinu informacija o grobnim običajima kod severnih Tračana", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: