U čemu je tajna imena Kalisi?

Prošle godine čak 146 novorođenih devojčica u SAD dobilo je ime Kalisi. To je skok od čak 450 posto u odnosu na prošlu godinu. Dve godine ranije to ime uopšte nije bilo zabeleženo u registru. U čemu je tajna?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.06.2013.

14:06

Default images

Ime koje zapravo nije ime, na jeziku koji zapravo ne postoji – to je priča koja se krije iza imena Kalisi.

U pitanju je ime koje na jeziku Dotraka znači “kraljica”. Ako vam ni taj naziv nije poznat, onda verovatno ne spadate među fanove knjiga iz serijala “Pesma leda i vatre” Džordža R.R. Martina, a vrlo je moguće da vam ni serija “Igra prestola” nije mnogo bliska.

PROČITAJTE: “Igra prestola” – ovo niste znali

Pisac Džordž R.R. Martina za potrebe kreiranja literarnog sveta fantazije opisanog u serijalu “Pesma leda i vatre”, osmislio je određene celine sasvim novog jezika prikladnom narodu koji se zove Dotraka.

Upravo na tom jeziku reč “kalisi” znači kraljica. Na talasu uspeha jedne od trenutno najpopularnijih serija “Igre prestola”, koja je zasnovana na Martinovim knjigama, u SAD raste i popularnost imena Kalisi, prenosi portal “The Baby Name Wizzard”.

Međutim, ovo svakako nije prvi put da devojčice dobijaju imena po književnim junakinjama.

Jedan od sličnih sličajeva u poslednje vreme vezan je za vrhunac slave književne i filmske trilogije “Gospodar prstenova”, kada su brojne bebe SAD, ali i širom planete, dobijale su ime po junakinji zvanoj Eovin.

PROČITAJTE: “Igra prestola” – više od fantazije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: