Ulovio džinovsku ajkulu i naljutio ekologe

Amerikanac Džejson Džonston iz Teksasa izazvao je kontroverzu ulovivši džinovsku ajkulu u vodama Tihog okeana, nadomak južne obale Kalifornije.

Život

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.06.2013.

16:43

Default images

Ogromnu ženku ajkule, vrste mako, Džonston je upecao u ponedeljak, nakon dvoiposatne borbe.

Njegova odluka da zadrži ajkulu, tešku oko 600 kilograma i dugu skoro 3,5 metara, naljutila je borce za zaštitu prirode koji smatraju da je trebalo da je pusti, jer se radi o ugroženoj vrsti.

"Lovio sam lavove i medvede, ali nikad nisam imao slično iskustvo. Imao sam osećaj kao da je kamion prikačen za udicu", ispričao je Džonston.

Na kritike ekologa on odgovara da "bi svaki sportski ribolovac koji misli da ima svetski rekord zadržao ulov".
Foto: Beta/AP, Ray Pacheco
Međunarodno udruženje ribolovaca proverava podatke kako bi ustanovio da li je reč o novom američkom rekordu.

Ajkula se čuva u frižideru i biće poklonjena jednoj okeanografskoj organizaciji.

"Na ajkule treba gledati kao na stvorenja važna za okean", ističe američki ekolog Dejvid Mekgajver koji smatra da je Džonston trebalo da ajkulu vrati u vodu.

Rekord najveće upecane ajkule drži bela ajkula, teška tonu i 200 kilograma, koja je ulovljena 1959. godine kod Australije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: