Otkupljena Teslina laboratorija Njujorku

Grupa entuzijasta koja jesvojevremeno pokrenula akciju preko interneta i za šest sedmica prikupila 1,3 miliona dolara za otkup Tesline laboratorije u Njujorku, kupila je danas tu lokaciju, čuvenu kulu u Vordenklifu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.05.2013.

22:53

Default images

"Veoma smo uzbuđeni i zahvalni što smo ostvarili naš cilj", izjavila je predsednica Naučnog centra Tesla Džejn Alkorn (Jane Alcorn).

Grupa koju je ona predvodila uspela je da otkupi Teslinu laboratoriju za 850.000 dolara. U akciji prikupljanja novca učestvovalo je 33.000 donatora iz 108 država.

Volonteri i poštovaoci Tesle su skoro dve decenije pokušavali da dođu do prostora koji je on koristio, ali bez uspeha. Međutim, kako prenosi američka agencija, kada se poznati crtač stripova iz Sijetla Metju Inman zainteresovao za tu ideju i stavio je na svoj sajt theoatmeal.com u roku od nekoliko nedelja je sakupljen novac.

Tesla je napustio laboratoriju 1917. godine i nakon toga ona je godinama korišćena kao postrojenje za proizvodnju hemikalija za foto-industriju i pripadala je kompaniji Pirles foto (Peerless Photo Company).

Godine 1993. lokalne vlasti donele su odluku da su podzemne vode ispod kule kontaminirane kadmijumom i drugim otrovnim elementima, zbog čega je bilo neophodno čišćenje tla.
Foto: Beta/Tesla Science Center at Wardenclyffe
Alkorn kaže da je kupovina laboratorije tek prvi korak i da ima još mnogo toga da se uradi jer je konačan cilj grupe entuzijasta okupljenih oko nje da na tom mestu podignu muzej posvećen Nikoli Tesli i naučni centar od kojeg bio imao koristi ceo svet.

Za tako nešto biće potrebno još 10 miliona dolara. Alkorn kaže da je sada prvi zadatak da se obezbedi prostor kako bi se onemogućilo njegovo dalje uništavanje.

Tesla je rođen u selu Smiljanu, u Lici, 1856. godine, u tadašnjem Austrougarskom carstvu. Studirao je u Gracu, radio u Parizu i Mađarskoj, pre nego što se preselio u SAD. U Americi je radio u timu Tomasa Edisona, od kojeg se kasnije osamostalio i postao njegov veliki
rival.

Teslini najveći pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetno polje i transformator naizmenične struje. Bio je jedan od najzaslužnijih za izgradnju hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima i dao veliki doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala.

Po njemu je nazvana međunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa i to je jedini srpski naučnik po kojem je neka međunarodna jedinica dobila ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: