U muzeju rakije eksponati od 100 godina

Na desetak kilometara od Čačka nalazi se jedinstveni muzej rakije, u kome se čuvaju eksponati koji su stariji i od jednog veka

Život

Izvor: Izvor: B92

Sreda, 01.05.2013.

16:55

Default images

Gazdinstvo Minića dobro je poznato širom sveta upravo po voćnim rakijama, koje su od strane stručnih žirija odnele brojne nagrade.

Koristeći nemačku destileriju, Minići prerađuju srpsko voće, koje su u vidu rakije od nedavno počeli da izvoze i na rusko tržište.

U okviru porodične kuće Minića, iza posebnih drvenih vrata krije se neobični muzej, za koji gazda Stanimir kaže da je sigurno jedinstven u svetu.

"U ovom muzeju se nalaze rakije od 1941. do 1912. godine. I svake godine je po balon, odnosno ove mlađe po bure", kaže Stanimir Minić iz Donje Trepče.

Osim rakije koja je napunila 101 godinu, Stanimir Minić kaže da posebno mesto u njegovoj kolekciji zauzima još jedna šljivovica.

"Rakija iz 1919. godine, tad mi je pokojni otac rođen. Znači tu rakiju ću ostaviti u nasledstvo".

A ono što je neobično u Srbiji, jeste da se u Donjoj Trepči, pored puta, upravo na ovom mestu, svi putnici namernici mogu okrepiti rakijom Minića, bez obzira da li će svratiti ili neće u njihovo domaćinstvo.

Minići na području Trepče žive duže od dva i po veka. A od vajkada se bave i proizvodnjom rakija. Stanimir je još osamdesetih godina odlučio da unapredi ovaj porodični posao, posebno kada je shvatio da Nemci sa lošijim kvalitetom voća imaju dobre rakije.

"I tako da sam ja bio prinuđen da kupim destileriju, da uvezem iz nemačke, koja četiri puta radi destilaciju, sa kojom bi postigao taj vrhunski kvaltitet. Jer naše staro, autohtono voće, kad se ispeče na ovaj način, onda bude to mnogo dobar kvalitet", kaže Stanimir.

Tome u prilog idu i brojne nagrade, a već 8 godina na Novosadskom sajmu Minićeve rakije su dobile najviše ocene. Dragan Vujičić komšija i kazandžija kaže da taj uspeh ne cene i sve komšije.

"Mislim da je par ljudi njih zavidno, a što se tiče drugih, znači svi smo tu i svi uzimaju i svi dolaze i svi ono. I svi koji imaju voća donose da prodaju, daju ono da se to radi", kaže Dragan Vujičić.

"A ima i onih koji i ne razumu šta to znači, pa tako. Uglavnom svi popijemo i svima nam je lepo", dodaje Stanimir.

I dok je rakija rasturila mnoge brakove Gordana Minić kaže da je njih još više zbližila.

"Eto da je. Vidiš, kaže voli se rakija kao i žena".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: