Bližimo se "malom ledenom dobu"

Možda iz današnje perspektive (i 32°C) to ne izgleda tako, ali naučnici kažu da zaboravimo na globalno otopljavanje i da bi Zemlja uskoro mogla da se nađe u 250 godina dugom “malom ledenom dobu”.

Život

Izvor: Izvor: Daily Mail

Utorak, 30.04.2013.

13:08

Default images

Ruski eksperti za klimu veruju da se aktivnost Sunca privremeno usporava svakih dvestotinak godina i ono tada emituje manje toplote. Ovaj period “hlađenja” mogao bi da dovede do toga da prosečne temperature na Zemlji padnu za nekoliko stepeni.

Poslednji put kada je došlo do ove sunčeve faze bio je između 1650. i 1850. godine, a naučnici su taj period nazvali “malo ledeno doba”. Sledeći period zahlađenja mogao bi da počne između 2030. i 2040. godine.

Međutim, naučnici iz opservatorije Pulkovo u Sankt Peterburgu smatraju da “malo ledeno doba” neće biti ni izbliza oštro kao prošlo.

Istraživač Jurij Nagovicin kaže: “Očigledno je da sunčeva aktivnost opada. Imajući to u vidu, trebalo bi da uđemo u period zahlađenja koji traje između 200 i 250 godina. Ipak, neće biti tako oštar kao u 17. veku”.

Vladimir Kotljakov iz Ruske akademije nauka kaže: “Nema razloga da verujemo da će globalno otopljenje trajati do kraja ovog veka. Klima se menja po prirodnim ciklusima – toplijim i hladnijim, kao i sušnim i kišnim. Rani znaci zahlađenja su već tu i taj trend ćemo primetiti već u narednim godinama. Ljudske aktivnosti i industrijska zagađenja imaju veliki uticaj na okruženje, ali su sile prirode daleko moćnije”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: