Hoking: Moramo se seliti sa naše planete

Stiven Hoking, britanski fizičar, koji je ceo radni vek proveo razotkrivajući tajne svemira, danas je pozvao na nastavak istraživanja kosmosa – za dobro celog čovečanstva.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 12.04.2013.

10:29

Default images

Ovaj 71-godišnjak smatra da ljudi neće preživeti ni hiljadu godina, ako ne “pobegnu sa naše krhke planete”.

Profesor Hoking svoja zapažanja izneo je u Medicinskom centru Sidars Sinaj u Los Anđelesu gde je posetio laboratoriju za ispitivanje matičnih ćelija koja će istraživati mogućnost usporavanja amiotrofične lateralne skleroze.

Hoking je dobio dijagnozu tog neurološkog poremećaja pre 50 godina dok je bio student Kembridž univerziteta.

U obilasku bolnice prisetio se svog tadašnjeg depresivnog stanja i kako nije video smisao u tome da i dalje radi na doktoratu.

Ako shvatate kako univerzum funkcioniše, vi ga na neki način kontrolišete, kaže on.
Beta / AP Photo/Cedars-Sinai, Eric Reed
Da je odustao od nauke nakon dobijanja teške dijagnoze, on možda nikada ne bi postao poznat zbog rada na temu crnih rupa i porekla kosmosa.

Takođe, napisao je više bestselera, od kojih je najpoznatiji “Kratka istorija vremena” (A Brief History Of Time) prodata u 10 miliona primeraka širom sveta.

Hoking s Lou Gerigovom bolešću živi mnogo duže nego što je to obično slučaj sa ljudima sa ovim poremećajem, budući da retki prežive desetak godina.

Bolest napada nervne ćelije u mozgu i kičmenoj moždini koje kontrolišu mišiće. Oboleli postepeno imaju sve više poteškoća sa disanjem, svi mišići slabe. Za sada je neizlečiva.

Ma koliko teško izgledalo, uvek postoji nešto što možete raditi i u čemu možete biti uspešni, rekao je Hoking.

Dr Robert Baloh, direktor programa Kedars Sinaj, kaže da nema objašnjenje za dugovečnost profesora Hokinga.

“Živeti s ovom bolešću 50 godina, u najmanju ruku je neobično”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: