Gvozdena Dama: Ovo sigurno niste znali

Iako je najpoznatija po čvrstoj ruci i nemilosrdnoj politici, bivša britanska premijerka Margaret Tačer, koja je preminula 8. aprila, imala je veoma zanimljiv privatni život.

Život

Izvor: Izvor: Time

Utorak, 09.04.2013.

16:25

Default images

Nakon što je diplomirala na Oksfordskom univerzitetu, Margaret Tačer je kao diplomirana hemičarka sarađivala sa timom naučnika kompanije “J. Lajons i kompani” koji je osmislio sladoled na točenje.

Ovaj podatak mnogo je zanimljiviji ukoliko se uzme u obzir da je zaradila nadimak “the milk snatcher” kada je sedamdesetih ukinula program besplatnog mleka u školama za učenike od sedam do jedanaest godina.

Poznata je i po tome što je svoje saradnika umela da “maltretira” u sitne sate. Tako je jedan od njenih savetnika u knjizi “The Real Iron Lady: Working With Margaret Thatcher” otkrio da je često umela da zadržava osoblje svog kabineta i posle ponoći, jer tada dobija “dodatnu inspiraciju”. Međutim, znala je da ceni i uzvrati usluge, pa je tako za Elizabet Kotrel, koja joj je pisala govore, bez problema i u tri sata ujutru spremala kupku ne bi li je opustila.

Prema tajnim spisima, koji su objavljeni tek krajem 2009. godine, otkriveno je da je ona odobrila vrstu oružja koju će koristiti policija Severne Irske – američki pištolj “ruger”.

Tom prilikom obelodanjen je i podatak da je tokom učešća na ekonomskom samitu u Tokiju 1979. godine odbila da je obezbeđuje “dvadesetak karate-dama”.

Njena omiljena boja bila je tirkizna, otkrila je u intervjuu za “Obzerver” 1975. godine.
Beta/AP
Ipak, kada je u pitanju oblačenje, preferirala je nešto konzervativnije boje. “Volim da igram na sigurno sa crnom, belom, sivom i mornarsko-plavom. S vremena na vreme volim da razbijem monotoniju nakitom kao što je safir ili ametist”, kazala je 1987. prilikom otvaranja radnje “Marks i Spenser” u Londonu.

Svoju ručnu torbu opisivala je kao jedino bezbedno mesto u Dauning stritu. Jedan primerak njene torbe iz osamdesetih godina prodat je 2000. na aukciji za 450 dolara.

U Oksfordovom rečniku postoji poseban izraz “to handbag” koji je inspirisan njenim krutim i čvrstim ponašanjem u kabinetu.

Obožavala je grilovanu ribu, posebno onu koja je pecana u okolini Dovera.

Omiljeni sport bio joj je tenis. U septembru 1989. pojavila se bosonoga na otvaranju teniskog centra Dejvida Lojda.

Najviše je uživala uz zvuke Bahove muzike, a on je bio i njen omiljeni kompozitor. Na Oksfordu je upravo njegove kompoziciji najradije izvodila sa horom, a volela je i Šopena i Betovena.

Iako je na svečanim događajima pila galantnija pića, nakon napornog dana najviše je uživala u čaši viskija razblaženog kiselom vodom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: