Muškarci su na sigurnom putu izumiranja?

Profesorka Dženi Grejvs tvrdi da muškarcima preti izumiranje, ali ne samo to: ona je uverena da je taj proces već počeo.

Život

Izvor: Index.hr

Četvrtak, 04.04.2013.

08:30

Default images

Grejvsova je jedna od najuticajnijih naučnica u Australiji a veruje da će žene dobiti bitku polova – u najbukvalnijem smislu. Ona tvrdi da slabljenje hromozoma Y znači da je muški rod na sigurnom putu prema izumiranju.

Ženski hromozom X sadrži otprilike 1.000 gena, a pritom, žene imaju dva komada. Sa druge strane, hromozom Y nekada je imao isti broj gena, ali nakon stotina miliona godina taj broj spao je na manje od 100. Među njima se nalazi i takozvani SRY gen koji određuje muški pol embriona.

Ključ preživljavanja žena leži u činjenici da one poseduju dva hromozoma X pa oni mogu da se međusobno popravljaju, dok je kod Y hromozoma to prilično teško s obzirom na to da je sam.

„Ako Y hromozom primi udarac, to je vrlo loša vest za muškarce“, izjavila je ona na nedavnom predavanju.

U izlaganju pred Akademijom nauka u Australiji utvrdila je da su preostali geni u Y hormozomu izuzetno loši.

„To je divan primer onoga što ja zovem glupim dizajnom. To je greška evolucije“.

Ipak, tu je i dobra vest. Grejvsova procenjuje da će biti potrebno otprilike pet miliona godina da Y hormozom nestane u potpunosti.

Sa druge strane, pojedini stručnjaci napominju da nema razloga za brigu.

Robin Bedž sa Nacionalnog instituta za medicinska istraživanja u Londonu tvrdi da su istraživanja pokazala da se propadanje događja u „bljeskovima“ i da Y hromozom nije izgubio nijedan gen u proteklih 25 miliona godina. Foto: Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: