Arheolozi pronašli "kapije pakla"

Arheolozi tvrde da su otkrili „Kapije pakla“, mitski portal koji vodi u podzemni svet sudeći po grčkim i rimskim legendama.

Život

Izvor: Daily Mail

Utorak, 02.04.2013.

17:00

Default images

„Kapije pakla“ pronađene su u drevnom gradu Hijerapolisu, današnjem Pamukaleu i Turskoj, a arheolozi tvrde da odgovaraju istorijskim opisima.

Po legendi, mali hram stajao je pored stepenica koje su vodile u pećinu ispunjenu otrovnim gasovima.

Grčki antički geograf Strabo opisao je „Kapije pakla“ kao prostor ispunjen isparenjima toliko gustim da nije moguće videti zemlju.

„Svaka životinja koja prođe kroz kapiju istog trenutka susretne se sa svojom smrću. Ubacivao sam i vrapce unutra – gubili su dah i umirali pre nego što padnu na zemlju“.

Tim koji je predvodio arheolog Frančesko Dandria sa Univerziteta Salento, smatra da je otkrio ovu drevnu lokaciju.

„Tokom iskopavanja mogli smo da vidimo sva smrtonosna svojstva ove lokacije. Nekoliko ptica je umrlo je od isparenja ugljen dioksida nakon što su pokušale da se približe ulazu.

Istoričari veruju da su ovu lokaciju uništili hrišćani, a brojni zemljotresi samo su doprineli njegovom propadanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: