Otkriven fosil vanzemaljskog organizma?

Strukture koje podsećaju na alge pronađene su u fragmentima meteorita koji je prošle godine pogodio Šri Lanku i dokazuju da život postoji i van Zemlje, tvrdi tim istaživača u novoj studiji.

Život

Izvor: Izvor: Daily Mail

Utorak, 12.03.2013.

15:55

Default images

Rad koje je objavio međunarodni tim naučnika prikazuje slike meteorita napravljene pod mikroskopom na kojima se vide oblici koji podsećaju na primitivne organizme. Autori su ubeđeni da je to dokaz panspermije – hipoteze da život postoji u celom Univerzumu i da ga prenose meteoriti i asteroidi. Ipak, skeptici već dovode u pitanje metodologiju njihovog rada, prenosi Dejli Mejl.

Profesor Čandra Vikramasinge iz Bekingemskog centra za astrobiologiju tvrde da je zaista reč o dokazu postojanja vanzemaljskog života. On je bio vođa tima naučnika koji su rad objavili u Žurnalu o kosmologiji. Istraživali su 628 predmeta, koji su “jasno identifikovani kao mogući delovi meteorita” koji se raspršio nad Šri Lankom. Na tri komada pronašli su fosilizovane biološke strukture utisnute u kamen.

Štaviše, tvrde da su njihovi testovi isključili mogućnost kontaminacije zemaljskog porekla. Tim je objavio slike sa nečim što je prema njihovim tvrdnjama mikrofosil bogat ugljenikom, prečnika oko 100 mikrometara. Još jedna slika pokazuje, kako kažu, dobro sačuvanu flagelu dugačku 100 mikrometara, ali prečnika samo dva mikrometra.

Istraživači tvrde da ovakva konfiguracija ukazuje na to da je organizam bio “u oblasti niske gravitacije i niskog pritiska, kao i da je isušen brzim zamrzavanjem”, što se poklapa sa uslovima u svemiru.

Ranija studija koju je predvodio profesor Vikramasinge i koja je objavljena u januarskom izdanju Žurnala o kosmologiji, takođe tvrdi da su pronađeni “mikroskopski dijatomi”, odnosno osnovna forma alge, u uzorcima meteorita. Međutim, profesor je priznao da su tada žurili sa ispitivanjima i da on i njegove kolege nisu sasvim sigurni da je kamen koji su analizirali bio deo meteorita.

Kako bi potvrdili da je zaista reč o vanzemaljskom životu, naučnici su merili hemijski sastav uzoraka, kako bi utvrdili njihovo poreklo, tvrdeći da nizak nivo azota isključuje mogućnost kontaminacije zemaljskim organizmima.

Profesor Vikramasinge, matematičar po struci, tvrdi da su mikrobi iz svemira stigli na našu planetu na kometi i da su se zatim “razmnožili” u oblik života kakav je nama poznat pre 3,8 milijardi godina. On takođe veruje da su patogeni poput SARS virusa stigli na Zemlju iz dubokog svemira.

“Mi smo svi vanzemaljci i imamo iste kosmičke pretke”, rekao je kada je objavljena njegova januarska studija, koja je bila žestoko kritikovana u naučnim krugovima.

Inače, Vikramasinge bio je na čelu Centra za astrobiologiju Univerziteta u Kardifu do pre dve godine, kada su ukinuta sredstva za njegovo finansiranje.

Kontroverzni profesor, jedini naučnik koji je svedočio protiv evolucije u čuvenom kreacionističkom suđenju 1981. u Arkanzasu, od tada ima privatnu kompaniju koja radi zahvaljujući donacijama. Kritičari već izvrgavaju ruglu njegove poslednje tvrdnje i krive manjkavosti u metodologiji ispitivanja. Najveći problem je što drugi naučnici ne vide dovoljno dokaza da je ispitivani kamen zaista potekao od meteorita.

Uz to, pošto je 2004. pao meteorit na isto mesto u Šri Lanki, naučnici smatraju da je možda reč o starim uzorcima koji su mogli za to vreme biti kontaminirani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: