Otkriće koje može da promeni svet

Prošle godine istraživači sa UCLA-a došli su do fantastičnog otkrića. TIm naučnika koje je predvodio hemičar Ričard Kaner upravo je završio sa osmišljavanjem efikasnog metoda za pravljenje visokokvalitetnih listova supermaterijala poznatog kao grafen koji bi se koristili u običnom DVD drajvu. Ovo otkriće samo po sebi je bilo revolucionarno, ali pravo iznenađenje desilo se kada je Maher El Kadi stavio mali list njihovog grafena ispred svetla.

Život

Izvor: http://io9.com

Sreda, 27.02.2013.

16:30

Default images

El Kadi je sasvim slučajno naišao na medijum koji je posedovao neverovatne sposobnosti za skladištenje energije.

Zamislite da možete da kompletno napunite vaš telefon za svega nekoliko sekundi ili električni autombil za jedan minut.

Buduće aplikacije, opisane u martovskom izdanju časopsisa „Science“, izgledaju vrlo obećavajuće.

Godinu dana kasnije, Kaner i El Kadi još su bliži ovom cilju. U radu objavljenom u listu „Nature Communications“, istraživači su izjavili da se postojeći proces pravljenja listova grafena može dodatno unaprediti. Efikasnija produkcija visokokvalitetnog grafena znači masovniju proizvodnju - što na samom kraju dovodi do mogućnosti sveopšte implementacije u mnogim proizvodima.

Sudeći po Kaneru, njegova laboratorija već je počela da traži partnere u industriji kako bi ova tehnologija postala stvarnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: