Univerzumu se ne piše dobro?

Naučnici i dalje proučavaju rezultate prošlogodišnjeg otkrića Higsovovog bozona, ali kada se dosadašnji rezultati pogledaju, budućnosti univerzuma se ne piše dobro.

Život

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

18:30

Default images

„Ukoliko iskoristie svo naše znanje iz fizike, i na osnovu toga napravite kalkulaciju, u pitanju su loše vesti“, izjavio je Džozef Liken, teoretski fizičar iz Fermi nacionalne laboratorije za akceleraciju u Ilinoisu.

Liken je ove konstatacije izneo na skupu Američke asocijacije za napredak nauke.

„Moguće je da je univerzum u kom živimo nestabilan i može se desiti da za nekoliko milijardi godine on bude zbrisan“, izjavio je tom prilikom Liken, koji je takođe jedan od naučnika koji su radili na projektu velikog hadronskog sudarača u Cernu.

Fizičari su prošle godine izjavili da su otkrili misterioznu i neuhvatljivu subatomsku česticu nazvanu Higsov bozon, za koju se veruje da svoj materiji daje masu.

Veruje se da ovo otkriće može dovesti do razrešenja misterije o tome kako je univerzum nastao – a možda i kako će nestati.

„Dosadašnji podaci pokazuju da će za nekoliko milijardi godina biti katastrofa. Mali mehur nečega, što se može objasniti kao paralelni univerzum, pojaviće se u nekom delu kosmosa nakon čega će se proširiti i uništiti sve“, izjavio je Liken dodajući da će se ceo događaj desiti brzinom svetlosti.

Naučnici su se mučili sa idejom dugoročne stabilnosti univerzuma pre otkrića ove čestice, ali su vrlo brzo počeli da određuju njenu masu koja za sada iznosi 126 milijardi elektron volti. Ovaj broj takođe može otkriti sudbinu univerzuma.

Potrebno je znati masu Higsovog bozona do unutar jednog procenta, kao i preciznu masu drugih povezanih subatomskih čestica.

„Ukoliko promenite bilo koji parametar prilikom računanja, dobićete drugačiji kraj univerzuma“, dodao je Liken.

Sa druge strane, Zemlja će odavno nestati pre nego što čestice Higsovog bozona pokrenu apokaliptičan napad na univerzum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: