Asteroid proleteo rekordno blizu Zemlje

Asteroid veličine olimpijskog bazena prošao je pored Zemlje na najmanjoj udaljenosti od 27.700 kilometara.

Život

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

19:57

Default images

Asteroid 2012 DA 14 je u jednom trenutku bio bliže Zemlji od nekih njenih veštačkih satelita. Ipak...

"Ta razdaljina je dovoljno daleko od naše planete i grupe satelita koji kruže oko nje, uključujući Međunarodnu svemirsku stanicu", istakla je NASA.

Naučnici navode da asteroid koji danas prolazi pored Zemlje nije ni izbliza tako velik kao onaj prečnika od deset kilometara koji je sa lica planete izbrisao dinosauruse, ali bi, u slučaju da pogodi površinu Zemlje, mogao da uništi jedno veće urbano područje.

Astronomi najavljuju može da se vidi do ponoći na području istočne Evrope, Australije i Azije. "Uz pomoć malog teleskopa moći ćete da vidite nešto nalik zvezdi, odnosno manji izvor svetlosti koji se pomera dok su u pozadini druge zvezde", izjavio je prošle sedmice naučnik Tim Spar iz centra za astrofiziku instituta "Harvard Smitsonijan".

Prolazak više utiče na sam asteroid, jer je njegova masa suviše mala da bi izazvao bilo kakve posledice na Zemlji. Međutim, Zemlja će značajno promeniti orbitu asteroida, te će period vremena orbitalnog kretanja asteroida sa 366 dana biti smanjen na 317 dana, a moguće je i da zbog plimskog dejstva Zemlje dođe do promene u rotaciji asteroida.

Prema mišljenju naučnika asteroid 2011 DA14 koji će proći pored Zemlje, mogao bi da sadrži vrlo vredne prirodne resurse, kao što su gvožđe, nikl i voda koji bi mogli biti korišćeni u svemiru kao pogonsko gorivo za svemirske letilice.

Nakon prolaska 2012 DA14, ove godine nas očekuju još dva važna bliska susreta sa malim telima u Sunčevom sistemu. Desetog marta biće moguće posmatrati kometu koja će proći na vrlo maloj udaljenosti od Zemlje, a potom 29. novembra i prolaz komete INOS, najsjajnije komete viđene na zemlji u poslednjih sto godina.

Dok je većina sveta čekala prolazak asteroida pored Zemlje, u Rusiju je sasvim iznenada udario meteor, najveći u poslednjih 100 godina.
Broadcasting live with Ustream

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: