Šta bi se desilo da meteor pogodi Zemlju?

Asteroid veličine terena za fudbal prozujaće pored Zemlje 15. februara na prilično nezgodnoj udaljenost. On neće udariti planetu, ali da je to slučaj, takav sudar stvorio bi krater dovoljno velik da sravni 80 miliona stabala ili ceo grad poput Vašingtona.

Život

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

16:40

Default images

Naučnici su sigurni u ovo zato što je objekat slične veličine to već učinio 1908. godine. Meteorit težak 100 miliona kilograma ušao je u atmosferu Zemlje iznad Tunguske u Sibiru paleći nebo i oslobađajući istu količinu energije koju bi posedovalo 185 nuklearnih bombi bačenih na Hirošimu.

Na svu sreću, udar se desio u zabačenom delu sveta uzimajući živote stotina jelena, ali ne i ljudi. Sa prečnikom od 40 metara, taj meteorit sličan je meteoritu 2012 DA14 koji će proći pored Zemlje na udaljenosti od 27.000 kilometara. Ovo je najbliži prolet koji je čovečanstvo do sada zabeležilo. Ovaj prolaz nije dovoljno blizu da bi ugrozio Zemlju, iako će proći pored zone unutar koje se nalaze sateliti koji orbitiraju oko naše planete. Sibir nije imao tu sreću 1908.

Vatra na nebu

Nešto malo nakon 7 časova ujutro po lokalnom vremenu 30. juna 1908. godine čovek je sedeo u stolici u Vanavari – maloj trgovinskoj bazi, kada je naglo izbačen iz stolice. "Na nebu se pojavio vatreni rascep“, kasnije je čovek ispričao naučnicima.

Iako se nalazio 64km udaljen od mesta udara, čovek je osetio toliku vrelinu da je pomislio da mu se košulja zapalila, sudeći po naučnicima NASA-e. Drugi očevici opisalu su zvuke eksplozije poput artiljerijske paljbe.

Meteorit iz Tunguske u atmosferu je ušao brzinom od oko 53,900 km/h. Nije bilo kratera od udara pošto su pritisak i vrelina ovog vrištećeg ulaska učinili da svemirska stena eksplodira. Eksplozija je sravnila sve u krugu od 1.287 kvadratnih kilometara.

Šteta je bila toliko intenzivna da su naučnici mislili da je u pitanju znatno veći objekat.

Naučnici su originalno smatrali da su udari asteroida jako slični eksploziji nuklearne bombe. Međutim, te eksplozije se šire u svim pravcima, dok objekti iz svemira nose svoju energiju u jednom jedinom pravcu.

Asteroid 2012 DA14, svemirska stena koja će u petak proći pored Zemlje neće ugroziti čovečanstvo. Međutim, ukoliko bi se to desilo, šteta bi bila ogromna.

Ovakvi udari, procenjuje se, dešavaju se na Zemlji svakih par hiljada godina. Ali zbog toga što se komete raspadaju u vazduhu i ne ostavljaju krater za sobom, njihove tragove teško je uočiti - na mestu udara u Tunguski sada je jedino moguće videti drveće koje je ponovo izraslo.

Foto: xedos4 / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: