Kada su zaista izumrli dinosaurusi?

Naučnici sa univerziteta u Glazgovu veruju da su u najnovijem istraživanju ustanovili najprecizniji trenutak kada su sa lica Zemlje nestali dinosaurusi.

Život

Izvor: B92

Petak, 08.02.2013.

19:00

Default images

Škotski naučnici koji su bili deo međunarodnog tima istraživača, saopštili su da su koristeći se istraživačkim tehnikama kojima su ispitivali uzorke kamenja i tla, ustanovili da su dinosaurusi izumrli pre oko 66.038.000 godina, sa mogućnošću greške od plus-minus 11.000 godina, piše BBC.

Njihova procena se poklapa sa udarom komete ili asteroida u zemlju koji je prouzrokovao nestanak dinosaurusa, a do danas se vodila rasprava o tome da li je veliki udarac u zemlju bio jedini uzrok izumiranja dinosaurusa, da li su oni u tom trenutku već bili u procesu nestanka ili se udarac dogodio 300.000 hiljada godina nakon što su dinosaurusi izumrli.

Studija je objavljena u časopisu "Nauka", u njenoj izradi su učestvovali i naučnici iz SAD i Holandije, a teorija koja je dovela u vezu nestanak dinosaurusa sa udarom komete ili asteroida prvi put je obelodanjena 1980. godine.

Pretpostavlja se da je krater u Jukatanu u Meksiku koji je širok 180 kilometara mesto udara, na kome su nađeni delovi ostataka koji nisu zemaljskog porekla: staklene sfere poznate kao tektiti, zatim kvarcni pesak, kao i delovi tla koji sadrže iridijum.

Naučnici su odlučili da istraže ostatke iz tog kratera kako bi ustanovii precizniji datum nestanka dinosaurusa, zajedno sa fosilima dinosaurusa koji su do sada pronađeni.

Tako su iskoristili ostatke tla iz Montane i sa Haitija sa mesta na kojima su nađeni najboljei očuvani fosili dinosaurusa i anallizirali ih takozvanom "argon-argon dating" tehnikom kako bi preciznije utvrdili njihovu starost.

U složenom istraživačkom postupku naučnici su utvrdili da je neka vrsta velikog udarca zaista bila prekretnica u onome što se kasnije dogodilo, ali da to možda ipak nije bio jedini razlog nestanka dinosaurusa.

Škotski naučnici su nakon objavljivanja rezultata istraživanja koje su sproveli stručnjaci iz Amerike i Holandije, napravili nezavisne analize kamenja i tla, u kojima su potvrđeni rezultati njihovih kolega i tvrde da su dinosaurusi izmrli pre nešto više od 66 miliona godina.

Pre ovog najnovijeg saznanja, procenjivalo se da su dinosaurusi izumrli pre oko 65 miliona godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: