Bil Gejts: Sve poklanjam siromašnima

Osnivač "Majkrosofta", jedne od najuticajnijih kompanija na svetu, Bil Gejts u intervjuu za britanski "Telegraph" izjavio je kako ima dovoljno novca za hranu i odeću i da će svoje bogatstvo podeliti siromašnima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

16:49

Default images

"Ja sam sasvim dobro finansijski zbrinut, imam dovoljno hrane i odeće i to mi je sasvim dovoljno. Došao sam do trenutka kada imam i više nego što mi treba i novac mi u tom smislu više ne predstavlja ništa. Upotrebiću ga da izgradim organizaciju uz pomoću koje ću moći to što sam stekao da stavim na raspolaganje najsiromašnijima na svetu. U svojoj 57. godini, kada je u poslovnom smislu ostvario sve što je mogao, želi da učini još više - da iskoreni dečju paralizu koja je do sada odnela mnoge žrtve.

"Svako dete ima pravo na zdrav i produktivan život" rekao je, a da njegove reči nisu prazna priča već je dokazao time što je do sada kroz fondaciju koju je osnovao sa svojm suprugom Melindom, donirao 28 milijardi dolara.

"Svaki život vredi podjednako i prema ljudima se moramo odnositi isto onako kako bismo hteli da se oni ophode prema nama", rekao je Gejts za Telegraph.

Iako se mnogima vrti u glavi od sume koju će Gejts upotrebiti za pomoć bolesnima, on poređenje količine novca koji će potrošiti sa budžetima nekih država smatra preteranim i skromno kaže:

"Iznosi namenjeni za ovaj naš fond u odnosu na probleme koji tim novcem treba da se rešavaju, nisu baš toliko veliki kao što to nekima može da izgleda, ali suština je u tome da će se upotrebiti da svet postane bolje mesto za život".

U 1990. godini umrlo je oko 12 miliona dece koja su imala manje od 5 godina. Danas taj broj iznosi oko 7 miliona ili 19.000 dnevno. Prema podacima Ujedinjenih nacija glavni uzroci smrti su zapaljenje pluća (18 procenata), pretporođajne komplikacije (14 procenata), dijareja (11 procenata), komplikacje za vreme porođaja (9 procenata).

Za Bila Gejtsa glavni protivnik od sada je dečja paraliza koju želi da iskoreni. On i njegova supruga će u narednih 6 godina potrošiti 1.8 milijardi dolara kao bi postigli taj cilj.

"Moj stalan posao do kraja života biće u fondaciji. U "Majkrosoftu" ću raditi skraćeno. Imao sam dva uspešna posla i oba su bila fantastična", kazao je Gejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

180 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: