SAD: Unajmio Kineza za svoje radno mesto

Američka kompanija otkrila je da je jedan od njenih zaposlenih plaćao Kinezu da radi umesto njega.

Život

Izvor: BBC

Sreda, 16.01.2013.

17:54

Default images

Veruje se da je neimenovani programer softvera, u četrdesetim godinama, provodio radne dane surfujući netom, gledajući snimke s mačkama na YouTubeu i posećujući Reddit i eBay a da je davao petinu svoje šestocifrene plate kompaniji u Šenjangu da radi umesto njega.

Operater Verizon objavio je da je ova prevara rasvetljena pošto je američka firma tražila reviziju, sumnjajući na propust u bezbednosti.

Endru Valentajn iz Verizona kaže da je jedna kompanija za infrastrukturu zatražila prošle godine pomoć od ovog operatera jer je primetila neuobičajenu aktivnost na logovima svoje virtuelne privatne mreže (VPN)

„Ta kompanija je dopuštala svojim zaposlenima da pojedinim danima rade od kuće. Kako bi to ostvarili, otvorili su standardni VPN oko dve godine pre nego što su nas zamolili za istragu”, kaže Valentajn. Verizon je otkrio otvoren i aktivan VPN iz Šenjanga do radne stanice jednog od zaposlenih koji je mesecima funckionisao.

Dalja istraga kompjutera zaposlenog otkrila je stotine .pdf dokumenata sa fakturama od kineskog izvođača radova. Zaposleni, koga su opisali kao „mirnog i tihog” ali talentovanog radnika koji je poznavao nekoliko programskih jezika, „trošio je manje od petine svoje šestocifrene plate na kinesku kompaniju koja je radila umesto njega”, kaže Valentajn.

„Prema nekim dokazima, on je sličnu prevaru primenjivao u nekoliko kompanija istovremeno. Zarađivao je nekoliko stotina hiljada dolara godišnje, a kineskoj firmi plaćao samo 50.000”.

Pomenuti radnik dobio je otkaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: