NASA: Apofis neće udariti Zemlju

Naučnici NASA isključili su mogućnost da će asteroid Apofis uništiti Zemlju i naveli su da će on 2036. godine proleteti pored naše planete izvan zone opasnosti.

Život

Izvor: B92

Petak, 11.01.2013.

13:21

Default images

Goldstone radio teleskop u Kaliforniji je ove nedelje pratio Apofis i otkrio da se ovaj asteroid širok 270 metara nalazi 14,5 miliona kilometara od Zemlje.

“Mogućnost da nas ovo nebesko telo udari u 2036. je u potpunosti isključena”, tvrdi Don Jeomans, menadžer Programa za nebeska tela blizu zemlje NASA.

Džon Đorđini koji se godinama bavi izradama baza podataka za nebeska tela u Sunčevom sistemu kaže da će asteroid proći na minimalnoj razdaljini od 22 miliona kilometara.

Apofis ili 2004 MN4 izazvao je pravu pometnju u naučnim krugovima kada je 2004. godine otkriven, jer su početni eksperimenti pokazivali da postoji šansa od jedan naprema 40 da će udariti u Zemlju 2029. godine.

Ako bi se tako nešto dogodilo, izazvalo bi pravu katastrofu, jer bi mogao da uništi čitav grad ili stvori džinovski cunami.

Dodatna ispitivanja eliminisala su rizik vezan za 2029. ali su proračuni tada pokazali da će proći na 32.000 kilometara od Zemlje, što bi značilo da bi Apofis “presekao” Zemljinu orbitu.

Stručnjaci su brinuli da bi u tom slučaju, njegova putanja mogla da bude izmenjena, što bi na posletku dovelo do udara u Zemlju 2036. godine.

Međutim, sada je potvrđeno da se neće desiti ni jedan od tih scenarija.

Ipak, Apofis još nije “otvorena knjiga”. Astronomi nemaju dovoljno podataka kako bi odredili njegovo okretanje niti kako solarno zračenje utiče na njegovu putanju – fenomen poznat kao Jarkovski efekat.

Đorđini kaže da čak ni u najgorem slučaju, Apofis neće biti “gurnut” opasno blizu Zemlje, ali će u budućnosti svakako biti rizičnijih tranzita.

Takođe, otvoreno je pitanje tačne veličine Apofisa. Ove nedelje Evropska svemirska agencija ukazala je na osnovu nalaza Herschel teleskopa da je asteroid za oko 20 odsto veći nego što se ranije mislilo.

Do kraja meseca, kontinuirano praćenje teleskopima Goldstone i Arecibo (Puerto Riko) trebalo bi da razotkriju sve misterije vezane za Apofis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: