Matematičari spasavaju nosoroge

Matematičari iz celog sveta, koji će se iduće nedelje okupiti u južnoafričkom gradu Johanesburgu, pokušaće da ponude matematički model za spas nosoroga kojih je svakim danom sve manje zbog ilegalnog lova.

Život

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2013.

18:04

Default images

Naučnici su pozvani da daju odgovor na jednostavno pitanje - da li intenzivni uzgoj nosoroga u farmama i uspostavljanje legalnog tržišta rogova nosoroga mogu da obore cene i time smanje lovokrađu.

Ovo će biti jedan od četiri zadatka koja će pokušati da reše učesnici seminara MISGSA (Studijskih grupa za matematiku u industriji) koji se kao i svake godine održava u organizaciji WITS Univerziteta u Johanesburgu.

Ostali zadaci na ovom skupu, koji će trajati od 14. do 18. januara, odnose se na tehnička pitanja u industriji stakla.

Matematičari koji će se pozabaviti nosorozima moraće da u izradi svog modela vode računa o broju nosoroga koji žive na slobodi u Južnoj Africi (oko 20.000), eksponencijalnom rastu lovokrađe (više od 600 životinja ubijeno u 2012), ceni rogova na crnom tržištu (oko 50.000 evra za kilogram), kao i troškovima zaštite i borbe protiv ilegalnog lova nosoroga.

Svojim projekcijama, naučnici će pokušati da stvore svet u kojem će prodaja rogova nosoroga biti legalizovana.

Ukoliko pokažu da se legalizacijom trgovine rogova nosoroga može zaustaviti lovokrađa i neutralisati crno tržište, zadatak matematičara bi, u drugoj fazi, bio da izračunaju kako bi prihod od uzgoja nosoroga na farmama mogao da bude iskorišćen za zaštitu jedinki u divljini.

Ovaj matematički zadatak skreće pažnju na razmere masakra nosoroga u Južnoj Africi, fenomen koji je postao nacionalno pitanje oko kojeg se mobilišu civilno društvo i političari.

U Južnoj Africi živi 80 odsto svetske populacije nosoroga, od kojih je polovina u čuvenom nacionalnom parku Kruger.

Od kraja 2000, nosorozi se sve masovnije ubijaju, prvenstveno za potrebe tržišta tradicionalne azijske medicine koja rogovima nosoroga pridaje značajna lekovita svojstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: