B92 u srpskoj vampirskoj postojbini

Na priče o čudovištu iz Loh Nesa u Škotskoj ili grofu Drakuli iz obližnje Rumunije često nas podsete mediji. One su i odličan mamac za turiste. Među brojnim legendama iz prošlosti, u Srbiji je posebno zanimljiva ona o vampiru Savi Savanoviću, koju skoro da smo zaboravili.

Život

Izvor: Darko Jevtiæ

Petak, 30.11.2012.

10:26

Default images

U selu Zarožje, kod Bajine Bašte, urušila se stara vodenica najpoznatijeg srpskog vampira. Ta priča iz srpske prošlosti opisana u delima Milovana Glišića, privukla je malo pažnje domaćih medija, ali nije promakla stranim novinarima.

"Uvek nosim makar jedno čeno uza se. To je malo radi uroka , ali malo i zbog vampira . Ali ipak više zbog vampira, kaže Milun Filipović iz sela Zarožje.

A legenda o prvom srpskom vampiru dugo živi u ovim krajevima .

"Kad sam bio ko dete, plašili su nas Sava Savanović će vas udaviti . Nisam smeo u vodenicu , ja nisam smeo da noćim u vodenici , kakvi . I danas kad prođem autom dole, ja pogledam na drugu stranu", kaže Miodrag Vujetić.

"Mi ovde imamo svi, u svakoj kući ima po venac luka, a svako ima glogov trn i naboden luk na trn. Ja ne krijem, evo na pumpi stoji, kad se odovud dolazi, u Bajinoj Bašti stoji".

Prema predanju, Savu je ubio siromašni seljak koji je hteo da oženi bogatu devojku iz sela, ali niko nije znao gde je Savin grob.

"Pričaju da je moja čukunbaba, ta Mirjana Vasiljević, što je ispričala da je vampir, da treba konj pastuv da se nađe grob. Da gde konj zakopa nogom da je tu grob Save Savanovića" veli Zoran Vasiljević.

"Kada su oni otkopali, oni kažu taj Sava je progled'o, oni mu nabili kolac u grudi. Kažu ono je izletela jedna leptirica, pop nije stigao na vreme da naspe vodicu, kažu ta leptirica dosađivala mnogo vremena, pa mnogi misle da i danas dosađuje", kaže nam Slobodan Jagodić.

Ovi divni i gostoljubivi ljudi nadaju se da bi obnavljanje vodenice moglo da dovede više turista u njihovo selo.

"Ako je napravljena jedna čitava filmska industrija u Rumuniji, Transilvaniji, od jednog vlastelina, plemića, šta li, što da ne. Možda čak, ima jedna priča da se pre u Srbiji pričalo o vampirima , nego u Rumuniji" kaže Ognjen Vujetić.

A priča o vampirima u Srbiji pojavila se u svetskim medijima. Zbog toga je selo Zarožje, kod Bajine Bašte, sve zanimljivije za reportere iz celog sveta. Mi smo u selu kod vodenice zatekli novinare iz Švedske i Holandije.

"Pročitala sam članak na internetu, priču o vampiru u malom selu, i pomislila sam da je čudna priča i došla sam ovde da proverim, kaže Mitra Nazar novinarka.

Ona veruje da će objavljivanje tekstova o srpskom vampiru privući turiste u ovaj kraj.

"Možda, takođe idu na Loh Nes i u Rumuniju da vide grofa Drakulu, zašto ne bi došli i na ovo mesto", dodaje.

Već na prvi pogled, zbog prelepe prirode, jasno je da ne treba uložiti mnogo da bi se Zarožje našlo na svetskoj mapi atrakcija.

Vodenica u u kojoj je vreme provodio Sava Savanović i pio krv putnicima namernicima nije baš dvorac grofa Drakule, a kako sada izgleda verovatno ni najpoznatiji srpski vampir ne bi smeo da provede ovde noć sam - i on bi se uplašio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: