Roditelji su "krivi" za naš smisao za humor

Bebe već u šestom mesecu života uče da se smeju, a "smisao" za humor dobijaju od roditelja, odnosno smeju se istim stvarima kojima se smeju majka i otac, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje.

Život

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2012.

10:05

Default images

Naučnici su ustanovili da deca u životnom dobu od šest meseci do jedne godine, posmatrajući reakcije roditelja, uče šta je zaista smešno.

U istraživanju koje su sproveli naučnici sa državnog fakulteta Džonson i Univerziteta Dr. Džon Sperou u NJu Hempajru u SAD, učestvovalo je 30 dece i njihovi roditelji, prenosi "Telegraf". Posmatrano je kako reaguju na normalne i apsurdne događaje.

Najprije su deci i roditeljima pokazivali slikovnicu i crvenu lopticu, a zatim su knjigom gađali istraživače i loptice stavljali na nos. Jedna grupa roditelja se smejala tome, a drugi su bezizražajno posmatrali događaje. Ustanovljeno je da bebe starije od šest meseci pre nego što reaguju prvo pažljivo posmatraju izraz lica roditelja, dok deca do šest meseci apsurdne događaje posmatraju sa čuđenjem bez obzira na reakciju roditelja.

Naučnici su istakli da deca posmatrajući pažljivo roditelje i njihove reakcije razvijaju sofisticirani smisao za humor.

"Deca uzrasta do godinu dana, prema svemu sudeći, već počinju da razmišljaju, odnosno barem shvataju šta je zaista smešno, a šta ne", kazala je autorka studije dr. Đina Miro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: