Ceo grad pustio vodu u isto vreme

Hiljade nužnika u drugom po veličini gradu u Zimbabveu simultano su isprani nakon što su gradske vlasti pozvale stanovnike Bulavaja da vodu puste u istom trenutku.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2012.

12:55

Default images

Većina stanovnika grada Bulavajo u Zimbabveu će sigurno pamtiti subotnji dan i zvuk na hiljade WC šolja kada je kroz njih potekla voda nakon što je većina građana poslušala savet gradskih vlasti i tačno u 7:30 časova pustilo vodu kroz svoje nužnike i lavaboe.

Ova neobična akcija je pokušaj gradskih vlasti da se ispere đubre koje sa nataložilo u kanalizaciji nakon suše i da spreče zapušenje kanalizacionih cevi nakon nekoliko dana restrikcije vode.

U tom gradu u Zimbabveu trenutno je na snazi propis o racionalnoj potrošnji vode po kome grad ima vodu samo 72 sata u sedmici. Dva glavna akumulaciona jezera koja iz kojih se grad snabdeva vodom su presušila, a vlasti očekuju da će se situacija još više pogoršati, pa su uvela ograničeno snabdevanje do novembra kada počinje sezona kiša i kada očekuju poboljšanje situacije.

Kako bi predupredile havariju u gradskoj kanalizaciju i njeno začepljenje gradske vlasti su pozvale oko milion stanovnika ovog grada da u isto vreme isperu svoje toalete i najavili da bi ova akcija, ukoliko pokaže rezultate, mogla biti ponavljana svaka tri dana, kao i da je vrlo važna u sprečavanju akumuliranja otpada u kanalizacionim cevima.

Restrikcije vode i struje u Zimbabveu su uobičajena pojava i uslovljeni su političkom nestabilnošću i ekonomskom slabošću ove siromašne afričke zemlje, a kako su gradski zvaničnici naglasili prvo "simultano ispiranje toaleta" je prošlo bez problema.

Ovom akcijom vlasti pokušavaju i da smanje posledice loših higijenskih uslova koji vladaju u ovom gradu i u proteklom periodu su u ovoj zemlji prouzrokovale mnoge bolesti, jer se često dešava da se zbog zapušenih kanalizacionaih cevi po gradovima kanalizacija izliva po ulicama, što je direktna pretnja po zdravlje satnovništva.

Uprkos, kako gradske vlasti kažu, uspešnoj akciji, ima i stanovnika gradu koji su nezadovoljni time što u njoj nisu učestvovali, jer ih, kako kažu, "niko nije na vreme obavestio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: