Vogue promoviše nasilje nad ženama?

Grupe koje se bore za prava žena i protiv nasilja u porodici žestoko su napale izdavačku kuću Conde Nast nakon najnovije naslovnice magazina Vogue Hommes International u kome maneken Marlon Tešera „guši” koleginicu Stefani Simor.

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.09.2012.

17:17

Default images

Predstavnici četiri organizacije (Sanctuary for Families, Safe Horizon, Equality Now i NOW New York) poslali su pisma direktoru izdavačke kuće i uredniku magazina optužujući ih za „uznemirujuće” slike koje „slave nasilje nad ženama kao čin ljubavi”.

Oni zahtevaju povlačenje magazina sa trafika. „Davljenje nije 'modna izjava' i svakako ne nešto što treba koristiti za prodaju magazina”, stoji u pismu.

„Ova krajnje uznemirujuća slika žene koju neko davi šalje opasnu poruku svakome ko je vidi - da je to pokazatelj strasti a ne nasilja.

U jednoj studiji o ubistvima žena iz 2008. otkriveno je da je u 43 odsto slučaja ubica bio intimni partner žrtve i da ju je pre ubistva davio barem jednom prilikom. Zato je država Njujork 2010. uvela davljenje kao kriminalni prekršaj.

Možda je ova naslovnica zamišljena da šokira i uzbudi potencijalne čitaoce, ali istinski šokantna činjenica je da ona slavi nasilje nad ženama zamaskirano činom ljubavi”.

Autor fotografija je Teri Ričardson, koji je 2010. bio optužen za skeusalno uznemiravanje jedne manekenke na snimanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: