Prvi gej poslanik u Hong Kongu

Rejmond Čan nije sasvim običan kineski političar. Karijeru je počeo kao di-džej a sada je ušao u parlament Hong Konga kao prvi gej poslanik.

Život

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.09.2012.

15:34

Default images

Iz vremena di-džejisanja ostao mu je nadimak “Spori ritam” (Slow Beat), ali Čan (40) tvrdi da uprkos tome njegovi planovi uopšte nisu spori.

Ovaj političar obelodanio je svoje seksualno opredeljenje tek nako što je prošlog vikenda osvojio poslaničko mesto u parlamentu bivše britanske kolonije, kao predstavnik radikalno prodemokratske stranke.

Planira da svoj četvorogodišnji mandat iskoristi zalažući se za punu demokratiju i legalizaciju istopolnih brakova.

"Ako ne mogu da se borim za sopstvena prava, kako onda mogu da pomognem ugnjetavanima i potlačenima", kaže Čan u izjavi agenciji Frans pres. "To da li volim muškarce ili žene nema uticaja na moje poslaničke sposobnosti niti na moju političku ideologiju", objašnjava prvi honkonški gej parlamentarac.

Njegovu pobedu pozdravili su borci za prava homoseksualaca, koji to vide kao korak napred u borbi za prava seksualne manjine u ovom socijalno konzervativnom gradu. Čen smatra da je uredba o merama protiv diskriminacije u Hong Kongu veoma zaostala pošto, kako navodi, već godinama uključuje seksualnu diskriminaciju, diskriminaciju prema invalidima i diskriminaciju u pogledu porodičnog statusa.

"Međutim, kada se raspravlja o homoseksualnoj diskriminaciji, zaista je teško usvojiti uredbu o tome s obzirom na snažan konzervativni uticaj u Parlamentarnom savetu", kaže Čen. Prema njegovim rečima, parovi istog pola nemaju pravo na državni stan, na nasleđivanje imovine i na poreske olakšice koje uživaju heteroseksualni venčani parovi.

On smatra da je Hong Kong definitivno zaostao, uprkos svom kosmopolitskom i ultramodernom izgledu, jer u tom gradu, kaže Čan, gej parovi uopšte nisu zaštićeni.

"Zato se nadam da ćemo što pre moći da stavimo na snagu zakone koji zabranjuju diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije, a, naravno, naš dugoročni cilj je da unesemo izmene u zakon o sklapanju braka kako bi se i homoseksualcima omogućilo da stupe u brak", izjavio je on.

Njega ne obeshrabruje velika mogućnost da će se suočiti sa otporom honkonških budista i katolika i obećava da će koristiti "edukativni" pristup.

Izrazivši spremnost da bude primer, prvi honkoški gej parlamentarac kaže da mu je san da bude prvi koji će se venčati kada se, jednoga dana, odobre istopolni brakovi u Hong Kongu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: