Stižu nam ekstremno hladne zime

Klimatski stručnjaci upozoravaju da se arktički led topi zapanjujućom brzinom, a debljina mu je trenutno najmanja do sada zabeležena u poslednjih tridesetak godina - otkad se meri satelitskim putem.

Izvor:

Stručnjaci napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika deo trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi da ima ozbiljne posledice po vremenske prilike u Evropi i SAD-u. Rekordno topljenje arktičkog leda verovatno će uzrokovati i ekstremne zime.

Velika smanjenja ledenih površina sigurno će snažno uticati na visinske vetrove koji upravljaju vremenskim prilikama u Europi. Godinama klimatski stručnjaci istražuju uticaj topljenja arktičkog leda na vremenske prilike. Svesni su da je to pitanje vrlo složeno i napominju da je tek u novije vreme predmet ozbiljnih istraživanja. Neuobičajene hladnoće već su zabeležene 2010. i 2011. godine kada su velike snežne oluje pogodile deo Evrope i istočnu obalu SAD-a.

Prema nekim prognozama Arktik bi mogao da ostane bez leda do 2080. godine, one najcrnje govore da bi se to moglo dogoditi i puno ranije.

"Promena je veća nego što smo mogli da zamislimo pre 20 ili čak 10 godina. Iznenadila nas je pa moramo prilagoditi i svoje razumevanje sastava leda i svo svoje znanje koje imamo o ovoj materiji," rekao je direktor Norveškog polarnog instituta Kim Holmen. Njegov kolega Edmond Hansen smatra da je ovogodišnje otapanje čak najveće u poslednjih 1.500 godina.

Vesti

Elton Džon se nada sastanku s Putinom

Slavni britanski muzičar Elton Džon rekao je da žali zbog toga što se nije sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom svog boravka u Moskvi, ali i da se nada da će u budućnosti ipak moći da sa njim razgovara o pravima LGBT populacije u Rusiji.

Vesti utorak 31.05. 09:16 Komentara: 0

Rusi lansirali raketu-nosač Sojuz 2.16

Raketa-nosač srednje klase „Sojuz-2.16“ sa navigacionim satelitom „Glonas-M“ lansirana je sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti (800km severoistočno od Moskve), saopšteno je u pres-službi Ministarstva odbrane Rusije.

Vesti utorak 31.05. 08:08 Komentara: 0

Kako da budete njen heroj

Pripadnice nežnijeg pola su se oduvek "palile" na heroje. Jer u očima žena nema privlačnijeg muškarca od hrabrog viteza koji je spasava iz opasne situacije

Vesti ponedeljak 30.05. 21:41 Komentara: 3

Kada ti je telefon najbolji prijatelj

Kada je pre manje od deset godina Stiv Džobs obećao da će smartfon promeniti svet, mnogi mu nisu verovali. Danas, kad su svedoci pojave da više ne komuniciramo sa sagovornicima, već "buljimo" u telefon, shvataju da je američki vizionar bio u pravu.

Vesti ponedeljak 30.05. 17:20 Komentara: 10
strana 1 od 2787 idi na stranu