Sindrom fantomske zvonjave telefona

Zašto nam telefon "zvoni" i kada nema poziva? To je fenomen 21. veka s kojim se milioni ljudi susreću svaki dan. Možete da "osetite" da vam telefon zvoni ili "zuji" u džepu, a kada proverite, nema poziva ni poruke.

Izvor:

Naučnici to objašnjavaju sindromom "fantomske zvonjave", koja nam je u glavama nakon pojave mobilnih telefona. Australijski psiholog Aleks Blažinski ističe kako je to povezano sa električnim signalima koji se dešavaju tokom poziva i koji "dodiruju" živce.

Objašnjava da se, kada osetimo vibraciju koje nema, ne radi o našim zamislima, već o pravom osećaju, jer reaguju naši nervi. Međutim, američki psiholog Lari Rosen veruje da se to dešava zbog toga što često očekujemo neki poziv. Drugi stručnjaci navode kako vibracije možemo da osetimo na osnovu pogrešne interpretacije signala u našem mozgu.

Sprovedeno je i istraživanje kojim je ustanovljeno da je fantomske vibracije iskusilo 68% ispitanika, od čega ih 87% oseća svakodnevno, prenosi Daily Mail.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Vesti

Godišnjica smrti Džona Lenona: Poslednji trenuci legende

Pre 36 godina, 8. decembra 1980. godine, pevač, tekstopisac i suosnivač grupe “Bitls“ Džon Lenon ubijen je na putu do svog stana u zgradi Dakota u Njujorku. Njegova smrt je izazvala tugu širom sveta, došlo je do samoubistava nekoliko najvernijih fanova, a ostao je samo poznati spomenik u Central parku.

Vesti četvrtak 8.12. 18:13 Komentara: 6
strana 1 od 3057 idi na stranu