Sindrom fantomske zvonjave telefona

Zašto nam telefon "zvoni" i kada nema poziva? To je fenomen 21. veka s kojim se milioni ljudi susreću svaki dan. Možete da "osetite" da vam telefon zvoni ili "zuji" u džepu, a kada proverite, nema poziva ni poruke.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2012.

11:45

Default images

Naučnici to objašnjavaju sindromom "fantomske zvonjave", koja nam je u glavama nakon pojave mobilnih telefona. Australijski psiholog Aleks Blažinski ističe kako je to povezano sa električnim signalima koji se dešavaju tokom poziva i koji "dodiruju" živce.

Objašnjava da se, kada osetimo vibraciju koje nema, ne radi o našim zamislima, već o pravom osećaju, jer reaguju naši nervi. Međutim, američki psiholog Lari Rosen veruje da se to dešava zbog toga što često očekujemo neki poziv. Drugi stručnjaci navode kako vibracije možemo da osetimo na osnovu pogrešne interpretacije signala u našem mozgu.

Sprovedeno je i istraživanje kojim je ustanovljeno da je fantomske vibracije iskusilo 68% ispitanika, od čega ih 87% oseća svakodnevno, prenosi Daily Mail.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: