Naučnici: Tamna energija je stvarna!

Tamna energija, misteriozna kosmička sila za koju se misli da je gorivo koje pokreće ubrzanu ekspanziju univerzuma, je stvarna, sudeći po najnovijem otkriću naučnika iz Velike Britanije i Nemačke.

Život

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

21:00

Default images

Nakon dvogodišnje studije, naučnici sa Univerziteta u Portsmutu i Univerziteta u Minhenu, zaključili su da su šanse za postojanje tamne energije 99,996 odsto.

To je isti nivo sigurnosti naučnika kao i kada je ovogodišnje otkrivanje Higsovog bozona bilo u pitanju.

Iako su teoriju da tamna energija stoji iza sve bržeg širenja svemira prihvatili brojni naučnici širom sveta, postoje i skeptici koji veruju da je u pitanju iluzija izazvana relativnim kretanjem zemlje u odnosu na ostatak univerzuma.

A pojedini veruju i da je nepoznavanje sila gravitacije odgovornije za ovo nego tamna energija. „Tamna energija je jedna od najvećih naučnih misterija našeg vremena, tako da nije začuđujuće da veliki broj istraživača sumnja u njeno postojanje. Međutim, zahvaljujući našem radu sve smo sigurniji da ova egzotična komponenta svemira postoji – iako još ne znamo od čega se sastoji“, izjavio je Bob Nikol sa Univerziteta u Prtsmutu.

Naučnici smatraju da tamna energija čini 73 odsto kosmosa dok nešto manje misteriozna tamna materija čini 23 odsto. Ostatak univerzuma čine sve ostale planete, zvezde i gasovi.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: