Globalno otopljenje istrebljuje život

Naučnici sa tri univerziteta u Velikoj Britaniji ujedinili su snage kako bi upozorili čovečanstvo da globalne klimatske promene prete da „istrebe“ veliki broj životinjskih vrsta.

Izvor: B92

Kada se spomene „istrebljenje“, ljudi uglavnom pomisle na izumiranje dinosaurusa, međutim, planeta se trenutno nalazi u periodu istrebljenja određenih vrsta.

Naučnici tvrde da se na Zemlji svake godine potpuno izgubi preko 27.000 životinjskih vrsta i to samo u tropskim šumama zbog sve većeg širenja ljudske rase.

Istraživači sa Univerziteta u Jorku, Glazgovu i Lidsu, tvrde da će se ovo izumiranje samo intenzivirati u narednih nekoliko godina usled globalnih promena.

Iako se biodiverzitet na Zemlji dugoročno povećava zajedno sa rastom temperatura, naglo globalno otpoljenje ima suprotan efekat.

Vreme potrebno za evoluciju određene vrste previše je dugo što znači da će naglo otopljenje samo odmognuti ovom procesu pošto živi svet neće imati dovoljno vremena da se prilagodi na nove uslove.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Vesti

Davenport: Petnicu treba kopirati

U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 14. konferencija polaznika „Korak u nauku“. Na Konferenciji su govorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ambasador EU u Srbiji Majkl Davenport i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić.

Vesti petak 27.11. 17:39 Komentara: 2
strana 1 od 2519 idi na stranu