Holanđani grade koloniju na Marsu?

Jedna holandska kompanija kojoj je cilj da ljude pošalje na Mars do 2023. i napravi trajnu koloniju na “Crvenoj planeti”, dobila je prva sredstva za projekat od sponzora.

Izvor:

Mars One planira da prikupi sredstva za ambicioznu misiju putem rijaliti programa na TV u kojima će biti praćen život određenog broja astronauta prve godine boravka na Marsu.

Kompanija se samostalno finansira proteklih 18 meseci, ali joj je sada potrebna podrška.

“Mars One nije samo zahtevan projekat, nego i suština ljudske težnje za istraživanjem nepoznatog. Mi imamo privilegiju da podržimo ovako neverovatan projekat”, rekao je Dejan Den Petrović, generalni direktor firme “Dejan SEO” sa sedištem u Australiji koja se bavi optimiziranjem internet pretraživača.

Između 2016. i 2020. Mars One trebalo bi da pošalje nekoliko robotskih misija koje bi trebalo da sagrade stanicu u kojoj bi živeli prvi kolonizatori “Crvene planete”.

Prva četiri astronauta kročiće u njih 2023. a novi će dospevati na svake dve godine. Nema planova za njihov povratak na Zemlju.

Zvaničnici kompanije kažu da su imali pregovore sa više privatnih firmi koje rade na letovima u svemir i osigurali su barem jednog saradnika za svaki deo misije koloniziranja Marsa.

Celi projekat Mars One koštaće oko šest milijardi dolara, a kompanija se nada da će joj šou u stilu “Velikog brata” omogućiti da otplati većinu tih troškova.

Televizijski program trebalo bi da počne 2012. kada će početi selekcija kandidata za četrdesetočlani tim astronauta.

Vesti

Kenedi je bio fasciniran Hitlerom?

Na aukciji sledećeg meseca naći će se dnevnik nekadašnjeg predsednika SAD Džona F. Kenedija u kome je kao 28-godišnjak nakon posete 1945. Nemačkoj pisao o Adolfu Hitleru, naizgled fasciniran nacističkim vođom koji je četiri meseca pre toga izvršio samoubistvo, javio je CBS News.

Vesti petak 24.03. 10:41 Komentara: 2

Rusija odbila da učestvuje na Evrosongu preko satelita

Ruski Kanal 1 odbio je ponudu Evrosonga da ruska pevačica Julija Samojlova učestvuje na tom takmičenju "na daljinu", odnosno putem satelita, nakon što je Ukrajina zabranila ruskoj predstavnici da uđe u tu zemlju kako bi učestvovala na ovogodišnjem muzičkom nadmetanju.

Vesti četvrtak 23.03. 21:07 Komentara: 19
strana 1 od 3208 idi na stranu