Čudesni svet Vladimirovih animiranih buba

U američkom Huffington Post-u objavljen je tekst o crtežima jednog dizajnera iz Srbije koji živi u Finskoj i inspiraciju za stvaranje potpuno izmišljenih životinja nalazi u najružnijim stvorenjima.

Izvor:
Delo Vladimira Stankovića
Delo Vladimira Stankovića

Za laike, mekušci i insekti su među najodvratnijim stvorenjima na planeti. Međutim, za stručnjake u oblastima biologije, ovi beskičmenjaci su među najlepšim i najsloženijim životinjama koje su ikad hodile Zemljom.

Grafički dizajner Vladimir Stanković jedan je od onih koji uviđaju njihovu lepotu. On nije entomolog niti malakolog, ali je dizajnirao seriju GIF-ova pod nazivom “Cephalopodoptera”, koja je omaž najzanimljivijim glavonošcima i zglavkarima.

vladimirsartdesign.prosite.com
vladimirsartdesign.prosite.com

Naziv se odnosi na morske mekušce (cephalopod) i sufiks povezan sa mnogim redovima insekata (optera), a cela serija predstavlja izmišljene hibridne vrste.

U Stankovićevoj mitologiji, cefaloopdoptere žive u najdubljim podvodnim pećinama: imaju krila moljca, pipke lignje i brojne dlakave nožice buba.

U mejlu koji je ovaj umetnik poslao američkom Huffington Post-u, on opisuje svoje radove: “Budući da sam fasciniran i insekstima i mekušcima, došao sam na ideju da nacrtam sve te imaginarne vrste kao kombinacije i jednih i drugih.

Budući da sam kao dete satima proučavao biologiju, ovakve ilustracije bile su mi gotovo prirodne, a ‘animiranje’ bilo je korak dalje koji je učinio celi proces interesantnijim i zabavnijim”.

Još Stankovićevih radova možete pogledati ovde.

Vesti

Javni službenik šest godina nije dolazio na posao

Jedan 69-godišnji Španac kažnjen je ove nedelje nakon što su čelnici javne službe u kojoj je radio otkrili da se šest godina nije pojavio na poslu. Ironično je to što je njegovo “bekstvo” sa radnog mesta otkriveno tek kada je zamenik gradonačelnika hteo da ga nagradi za 20 godina “odanog i posvećenog” rada.

Vesti nedelja 14.02. 13:10 Komentara: 19
strana 1 od 2632 idi na stranu