U petak nas očekuje "plavi" Mesec

U petak uveče imaćemo priliku da vidimo fenomen koji se otprilike događa na svake dve i po godine. Mesec doduše neće zaista biti plav, pošto je to izraz koji se koristi kada se pun Mesec u jednom kalendarskom mesecu pojavi dva puta.

Izvor: B92

Poslednji put ova pojava zabeležena je 2011. godine, a predviđa se kako će naredni put Mesec ponovo “poplaveti” 2015. godine.

Pojave u kojima Mesec zaista poprimi plavu boju, gledano sa Zemlje, vrlo su retke, a uzrokuju ih vulkanske erupcije ili izuzetno jaki požari.

Međutim, ne radi se o svim erupcijama ili požarima, već samo onima zbog kojih u atmosferi završe čestice koje ne propuštaju crvenu boju pa se posmatračima samo čini da je Mesec plav.

Vesti

Kada se ceo život pretvori u potragu za jednim nacistom

Kao advokat u Ministarstvu pravosuđa, tačnije u odseku koji su bavi nacionalnom bezbodnošću, Mekkej Smit vidi mnoštvo američkih programa koje se čuvaju u najvećoj tajnosti. Tokom debate o tome dokle seže pravo nadgledanja američke vlade, ljudi su znali da postavite pitanje: ko nadgleda njih koji nas gledaju?! E pa, ta osoba je Smit.

Vesti nedelja 5.07. 19:15 Komentara: 3
strana 1 od 2289 idi na stranu