Kjuriositi 2016. dobija društvo?

Samo dve nedelje pošto je Kjuriositi rover sleteo na Mars, Američka svemirska agencija objavila je da će još jednog robota poslati na Crvenu planetu do 2016.

Život

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2012.

10:35

Default images

"Svemirska laboratorija" Insajt trebalo bi da bude statična i posedovaće instrumente za ispitivanje dubljih slojeva tla Marsa.

"Da li i Mars ima linije razdvajanja kao i Zemlja. Koliko se one prostiru? Kakvi su ''marsotresi'' tamo", navodi se u saopštenju NASA-e

Ova misija trebalo bi i da razjasni kako su nastale stenovite planete uključujući i Zemlju.

Insajt je odabran između tri potencijalna projekta, zato što je koštao najmanje – „svega“ 345 miliona evra ne uključujući raketu za lansiranje (Kjuriositi je koštao dve milijarde evra).

Njim će se upravljati iz Jet Populsion laboratorije u Pasadeni (Kalifornija).

Instrumenti koji će se nalaziti na ovoj konstrukciji meriće i seizmičke potrese na Marsu zahvaljujući čemu će biti moguće uporediti slojeve stena unutar planete, kao i otkriti da li planeta ima tečno ili čvrsto jezgro.

„Ovo neće biti misija od koje ćemo dobiti lepe fotografije kao što je to slučaj sa Kjuriositijem, ali kada dobijemo prve podatke, mislim da će otkrića biti veoma uzbudljiva“, kaže Tom Pajk, jedan od članova misije sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Insajtu će biti potrebno šest meseci da stigne do Marsa a potom i cela marsovska godina - oko 680 zemaljskih dana - da prikupi tražene podatke. Misiju će finansirati kanal "Diskaveri" za potrebe serije koja će se emitovati odvojeno od naučnog programa NASA-e.

NASA je takođe saopštila da je Kjuriositi prvi put oprobao svoju robotsku ruku od lansiranja u novembru, a takođe je i iskoristio svoj laser kako bi prikupio prvi kamen sa planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: