Pentagon pravi nove "supervojnike"

Vojnici će uskoro moći aktivno da provedu 40 sati bez hrane i sna a služiće se špijunskim letelicama veličine insekta, ako se ostvare ideje naučnika iz Pentagonovog odeljenja za razvoj vojske.

Život

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2012.

10:30

Default images

Naučnici u Pentagonovoj visoko-tehnološkoj Agenciji za istraživačke projekte (DARPA) nadaju se da će pronaći način da utiču na određene gene kako bi ljudsko telo moglo da uradi neverovatne stvari, piše britanski list "Sunday Express".

Novinari su razgovarali sa piscem Sajmonom Konvejem, koji je dobio uvid u tajne zapise DARPA-e. Njega su posebno zainteresovali nalazi o do sada neistraženom načinu upotrebe masti u ljudskom organizmu.

"Ako mogu delotvorno pretvarati masti u energiju, to znači da ne trebate hraniti vojnike. Dakle, možete ih poslati u bitku u udaljenim područjima gde će oni da žive od vlastite masnoće", rekao je Konvej.

"Reč je jednostavno se o poboljšanju delotvornosti stvaranja energije u telu. Vojnici će biti u mogućnosti da trče 'olimpijskim brzinama", nose velike težine, a sve to bez sna i hrane", smatra pisac.

Čini se da će ova priča, bar kada je reč o nespavanju, uskoro biti pretočena u realnost. Profesor Džoel Garo sa Univerziteta u Arizoni otkrio je da je Pentagon već razvio lek koji omogućava ljudima da ostanu budni i na oprezu satima, a testiran je na pilotima helikoptera američke vojske.

„Nakon 40 sati budnosti utvrđeno je kako je koncentracija pilota bolja nego da su odmarali u međuvremenu. Supstanca je mnogo delotvornija od amfetamina, koji su toliko puta bili krivi za ’incidente’ sa prijateljskom vatrom, jer ne utiču na razumno razmišljanje i odlučivanje“, objasnio je Garo.

Ipak, najzanimljiviji su planovi u vezi sa regeneracijom izgubljenih udova. „Postoje slučajevi kada malena deca iz nekog razloga ostanu bez prsta ali on ponovno naraste. Važno je samo pronaći genetski uzrok te regeneracije“, kazao je on.

Kada su u pitanju ostala istraživanja koja se trenutno sprovode u Pentagonu, zanimljivo je pomenuti osmišljavanje hipersoničnih vozila, špijunskih letelica veličine insekta, mini satelita koji mogu uništiti znatno veće letelice kao i brojne nove vrste sajber oružja.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: