Zašto se gimnastičarke više ne smeju?

Najbolje gimnastičarke SAD-a osvojile su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, prvu posle 16 godina. Ali na tamnu stranu ove priče ukazuje nam "Washington Post": mlade takmičarke više ne plene gracioznošću i osmehom koji su zaštitni znak ovog sporta.

Život

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

17:07

Default images

U tekstu "Da li je gimnastika izgubila radost? Post ukazuje na to da su tehnologija, teški treninzi i sve "brutalniji" atletizam oduzeli radost gimnastici.

Takmičarke nisu nasmejane prilikom izvođenja neverovatnih okreta na parteru ili gredi. Činjenica da su tu da pobede nadjačava želju takmičarki da izgledaju u skladu sa svojim godinama.

Zašto se govori da žene ne vole sport i da nisu takmičarski nastrojene? Da li mislite da lepi trikoi atletičarki definišu i njihov karakter na terenu? Mislite li da žene ne mogu biti nemilosrdne u svojoj potrazi za pobedom? Kao primeri koji ne potvrđuju ove stereotipe su Tonja Harding, Keri Volš-Dženings i Misti Mej-Trinor.
Beta/AP Photo/Julie Jacobson
Iako mnogi sportski časopisi prikazuju žene u minijaturnim odelima, one su uporne da se sportska scena ne prikazuje kao modna pista. Mada su američke gimnastičarke bile ozbiljne i skoncentrisane na borilištu, svoje iskrene emocije ipak su prikazale na dodeli nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: