Neobično otkriće na dnu Baltičkog mora

Čudna pojava na dnu Baltičkog mora uzrokovala je mnoge rasprave koje traju od juna prošle godine.

Život

Izvor: B92

Subota, 02.06.2012.

15:00

Default images

Sonarne slike pokazuju veliki, metalni cilindar od 60 metara i prečnika od 400 metara, koji se nalazi na oko 300 metara ispod površine mora - a još uvek niko ne zna o kakvoj pojavi je reč.

Ovu "stvar" koja neverovatno podseća na Milenijumskog Sokola iz Ratova zvezda, je ili napravio čovek ili dolazi iz dalekog svemira.

Nadamo se da će odgovor uskoro stići s obzirom da ronioci kreću u istraživanje ove podmorske tajne.

Neidentifikovani potonuli objekat je pomoću sonarne tehnologije otkrila jedna švedska kompanija i to negde između Švedske i Finske, a tačna lokacija se drži u tajnosti.

Zbog nedostatka sredstava i lošeg vremena, oni nisu bili u mogućnosti da objekat sami izvuku, a u ovom trenutku se samo nagađa o njegovom poreklu.

"Čuli smo mnogo različitih objašnjenja, od toga da imamo posla da svemirskim brodom Džordža Lukasa Milenijumskim Sokolom, do toga da se u morsko dno jednostavno nešto zarilo," kaže Piter Londberg, član istraživačkog tima.

"Ne znamo da li je reč o prirodnom fenomenu ili objektu. Kada smo tražili olupinu iz Prvog svetskog rata, ovaj kružni objekat se samo pojavio na monitoru."

"Mnogo puta smo pretraživali tu oblast. Napravili smo 3D fotografije tog dela morskog dna, poslali smo ronioce, kao i robot kameru. Takođe smo uzeli uzorke morske vode i izmerili nivoe radijacije i toksičnosti," priča Lindberg.

"Ja mislim da neće naći ništa, eventualno neki veliki okrugli kamen," skeptičan je Bendžamin Radford, urednik Skeptical Inquirer magazina.

"Sonarne slike nisu toliko kvalitetne i često naprave lažne oblike."

Dok je tim Ocean Explorer vidno uzbuđen szbog svog potencijalnog otkrića, ostali su malo skeptični po pitanju cele situacije.

U prošlosti se već dešavalo da ova tehnologija zbuni naučnike jer usnimi "čudne objekte" koji nisu ništa drugo do malo neobičnije kamene formacije.

Baltičko more se smatra grobnicom blaga i procenjuje se da se u njemu krije oko 100.000 objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: