Šta je odvojilo čoveka od majmuna

Šta je naše pretke odvojilo od majmuna i šta se desilo da dođe do tako dramatične razlike između njih - pitanje je koje je dugo mučilo naučnike.

Život

Izvor: B92

Subota, 05.05.2012.

16:20

Default images

Sada istraživači tvrde da su možda pronašli odgovor - duplirani gen. Oni veruju da je kopija gena SRGAP2, koji se nalazio u hominidima pre oko 2.5 miliona godina, pomogla našim moždanim ćelijama da se kreću brže i da prave više veza - zbog čega je mozak postao složeniji.

Naučnici smatraju da taj proces objašnjava razvijanje govora, složenog ponašanja i pravljenja oruđa u to vreme. Kopija i original tog gena stvaraju slične proteine, za koje se zna da pomažu razvoju mozga.

Međutim u dve studije, naučnici su pronašli drugu verziju neurona sa dužim dendritima - "prstima" koji skupljaju električne impulse iz drugih ćelija.

Čini se da je to dovelo do stvaranja većeg mozga kada su Australopitekusi počeli da se transformišu u Homo sapiense. Profesor Frenk Polu kaže da je gen SRGAP2 bio jedan od 30 gena koji su počeli da se dupliraju u čoveku nakon njegovog odvajanja od majmuna.

"Ta dešavanja su mogla da dozvole radikalne promene u razvoju i funkciji mozga." Pored uvida u poreklo savremenog ljudskog mozga, rezultati nude dokaze i o neurološkim poremećajima uključujući i autizam, epilepsiju i šizofreniju kod kojih je razvoj ćelijskih konekcija poremećen. Naučnici sada nameravaju da analiziraju ljude sa takvim defektima kako bi dobili odgovore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: